A 'pártok fölé' igyekeznek a jelöltek

Szili Katalin vagy Páva Zsolt? Ez a kérdés most Pécsett. Bárki nyer is, nem lesz könnyű helyzetben.

Szili Katalin elfogadta pártja jelölését, így a parlament szocialista elnöke elindul a Tasnádi Péter halála miatt kiírt, május 10-i, pécsi polgármester-választáson. A baranyai MSZP-sek egyöntetűen őt akarták, úgy vélték: a népszerűségét őrző szocialista politikussal győzni lehet, s ha a házelnök veszít, a kudarc nem lesz sokkoló.

A baranyai 2-es számú választókerületben eddig négyszer diadalmaskodó Szili korábban is indulhatott volna a polgármesterségért. Amikor Toller László, a baranyai megyeszékhely korábbi első embere 2006 nyarán balesetet szenvedett és kómába esett, a pécsi szocialisták Szilit akarták indítani. Akkor a házelnök azonban nem vállalta, így lett Tasnádi a jelölt, aki 279 voksnyi különbséggel győzte le fideszes vetélytársát, Páva Zsoltot. Szilinek 2006-ban több oka is volt, hogy ne vállalja a jelöltséget: hiányzott a tapasztalata a városvezetői, operatív munkában, tudta, hogy a Toller utáni pécsi MSZP egyéni ambíciók mentén megosztott, tudta továbbá, hogy a város gazdasági helyzete katasztrofális.

Az MSZP helyi szervezete ma is megosztott, a város tartozása immár csaknem kezelhetetlen, Szili operatív rutinja sem lett több - a házelnök most mégsem hátrált meg. Nagy kockázatot vállal. Ha megverik, kínos, ha nyer, nyakába szakad a város csődhelyzete. Igaz, ha győz, évekre megalapozhatja politikai tekintélyét, mert olyankor arat sikert, amikor a szocialisták rendre kudarcot vallanak. A Szili győzelmén dolgozó csapat egyébként azt a stratégiát követi majd, hogy az MSZP-ből időnként kibeszélő házelnököt megpróbálják pártok felett álló, csakis a városáért tenni akaró jelöltként felépíteni.

Páva Zsolt, a Fidesz jelöltje számára is rizikós a májusi megmérettetés, tőle pártja biztos győzelmet vár, minden más eredmény - bukás. Páva 1990-től alpolgármestere, 1994-től polgármestere volt városának, majd helyi képviselőként tevékenykedett. 1998-ban és 2002-ben a Fidesz nem őt indította a polgármesterségért. Állítólag a párt országos vezetése megneheztelt rá, mert 1996 és 1998 között "nem volt eléggé harcos". Akkor, polgármesterként is ellenzéki szerepben volt a pécsi közgyűlésben, s a Fidesz azt várta tőle, hogy minél többször vétózza meg az MSZP-SZDSZ-többség határozatait. Erre ő nem volt hajlandó, úgy gondolta, hogy a városnak a zsigeri vétózásból semmi haszna nem származna, az csak terméketlen feszültségkeltésre lenne jó.

Páva 2006-ra nyerte vissza politikai súlyát pártjában. Ehhez az is kellett, hogy 1998-ban és 2002-ben a polgármester-választáson Toller László tönkreverje a Fidesz jelöltjét. Páva 2006-ban hajszállal kapott ki Tasnáditól. Ha most győz, történelmet ír - Pécsett az MSZP már jó ideje mindent megnyert. Egyébként Páva is úgy gondolja: pártok fölé emelkedő összefogásra van szüksége Pécsnek a súlyos gondok leküzdéséhez.

Kérdés, hogy a két nagy párt szavazóbázisát mennyire osztja meg a többi jelölt. Az SZDSZ a héten dönt arról, hogy állít-e jelöltet. A kiszivárgott hírek szerint reális lehetőség az is, hogy Szilit támogatják. Juhász István, a háttérbe szorítása miatt megbántódott szocialista városatya elindul a választáson - függetlenként. Pártja nem tart attól, hogy Juhász pár száznál több szavazatot kapna.

Azt a több újságban is megjelent feltételezést, amely szerint Juhász paktumot kötött a Fidesszel, s Páva - győzelme esetén - alpolgármesteri tisztséget ajánlana neki, Révész Mária, a Fidesz városi elnöke politikai idiotizmusnak minősítette. A Fidesz számára Juhász vállalhatatlan, és arra se lehet számítani, hogy a közgyűlésben többségben lévő MSZP-SZDSZ megszavazza alpolgármesternek.

Az MDF pécsi szervezete már jelezte, hogy önálló jelöltben gondolkodik, ám ettől a párt elállni látszik, a Fidesz szerint az MDF csak alkuhelyzetén akar javítani a hír lebegtetésével. A Fidesz vezetői úgy vélik, hogy a párt szavazóbázisából a legnagyobb szeletet a Jobbik metszheti ki. A Jobbik ugyanis állít önálló jelöltet, várhatóan néhány napon belül. A Jobbik pécsi szervezetének elnöke, Németh Zsolt úgy fogalmazott: mindent megtesz, hogy mozgósítsa a nagy pártokban csalódott szavazókat.

Szili Katalin és az MSZP megyei választmányi elnöke, Kocsi László - bejelentették...
Szili Katalin és az MSZP megyei választmányi elnöke, Kocsi László - bejelentették...
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.