Tizennégymilliárd forint 1800 új rendőrre

A kormány 14 milliárd forint többlettámogatást ad a rendőrségnek, amelyből 1800 fővel növelhetik a testület létszámát - jelentette be tegnap Gyurcsány Ferenc. Közölte: elkészült az alkotmánymódosítási javaslat, amellyel változtatni akarnak azon a helyzeten, hogy ma a törvény jobban védi a gyalázkodót, mint a meggyalázottakat.

Elkészült a kormány alkotmánymódosítási javaslata - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, miután szerdán az igazságügyi és rendészeti miniszterrel, valamint az országos rendőrfőkapitánnyal tárgyalt az elmúlt hetek köznyugalmat felkavaró eseményeiről. Azt mondta: érdemes és kell is konzultálni a javaslatról, jó lenne, ha nem kellene még egy-két gyilkosság ahhoz, hogy mindenki megértse, következmények nélkül nem lehet bujtogatni családok, népcsoportok ellen. A kormányfő hangsúlyozta, a szólás szabadsága olyan érték, melyre büszke lehet az ország. A szabályozás módosításával nem is a véleménynyilvánítás korlátozása a kormány célja, csupán az, hogy tisztességesebb egyensúlyba kerüljön a szólás szabadsága és az emberi méltóság védelmének joga, illetve kötelezettsége.

Gyurcsány Ferenc, Bencze József és Draskovics Tibor
Gyurcsány Ferenc, Bencze József és Draskovics Tibor

Az erőszakos és fegyveresen elkövetett bűncselekmények visszaszorítása érdekében a kormány szigorítaná a büntető törvénykönyvet, egyben fokozottabb büntetőjogi védelemben részesítené a jogszerűen intézkedő rendőröket. Több jogot és lehetőséget kapnának maguk, családjuk és vagyonuk védelmére azok, akiket támadás ér.

Gyurcsány Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszterrel, valamint Bencze József országos rendőrfőkapitánnyal közös sajtótájékoztatóján azt mondta: töretlen a bizalma az ORFK vezetője iránt. A tatárszentgyörgyi kettős tragédiára utalva közölte: a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára közvetlen tájékoztatást kér az esetről az egészségügyi, az önkormányzati és az igazságügyi tárcától, eldöntendő, hogy történt-e szakmai hiba az eljáró szervek részéről.

A kormányfő bejelentette: a rendőrség az idén 14 milliárd forint többlettámogatást kap. Kétmilliárdot már korábban odaígértek a testületnek a túlórákra, további nyolcmilliárdot hazai, négyet uniós forrásokból biztosítanak. A többlettámogatást egyebek közt 1800 fős létszámfejlesztésre és száz új körzeti megbízotti státus létrehozására fordítják. E fejlesztések révén 250-nel több településen lesz jelen a rendőrség.

A kormányfő sajtótájékoztatójára reagálva Lázár János (Fidesz), a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke azt mondta: nem tanácskozásokra van szükség, hanem arra, hogy több pénzt kapjon a rendőrség, valamint gyorsabb büntetőeljárásokra és szigorúbb törvényekre. Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője 60 ezerre növelné a ma 45 ezer fős rendőrség létszámát.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) csak a megfelelő szakértői vélemények ismeretében nyilatkozik arról, van-e összefüggés az elmúlt hónapokban az ország különböző településein a cigánytelepek szélén lakó romákat ért fegyveres, Molotov-koktélos támadások között - így és ennyiben reagált csupán szerdán a nyomozó iroda lapunk azon korábbi információjára, miszerint azonos kaliberű fegyverrel és "kísértetiesen hasonló módon" követték el a nagycsécsi és a tatárszentgyörgyi kettős gyilkosságot.

Bár a szolgálatok illetékesei nem kívántak nyilatkozni (mert szerintük azzal akaratlanul is azt a látszatot keltenék, mintha kizárólag a szélsőségesek között keresnék a gyilkosokat), lapunk úgy értesült: a romák elleni támadások végrehajtóit a nemzetbiztonsági szolgálatok is nagy erőkkel keresik.

Egy nevének elhallgatását kérő forrásunk azt sem zárja ki, hogy mint 1998-ban a Fidesz és a kisgazdapárt politikusai és irodái ellen végrehajtott merényletkísérleteknél, most is külföldi felforgatók állnak a támadások hátterében. Emlékezetes, 1998-ban a szlovák titkosszolgálat és vele összejátszó bűnszervezetek robbantások sorát hajtották végre Magyarországon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.