Göncz Kinga vezeti a szocialista EP-listát

Holnap dönt ajánlásáról az MSZP országos elnöksége a párt európai parlamenti képviselőlistájával kapcsolatban, de a listavezető személye már megvan - értesült a Népszabadság.

Az MSZP vezetése már döntött: az EP-lista vezetésével Göncz Kingát bízzák meg. Az egyelőre kérdés, hogy a külügyminiszter milyen feltételekkel vállalja a feladatot: szimbolikus szerep jut-e neki, vagy a miniszteri széket brüsszeli irodára is kell váltania?

Ma a szocialista választmány illetékes testületei véglegesítik a szombati - az EP-listáról döntő - választmányi ülés menetrendjét. Az MSZP alapszabálya szerint a brüsszeli delegáció összetételét mindkét testületnek jóvá kell hagynia, a végső döntés a március végén összeülő kongresszusé.

Úgy tudjuk, az MSZP listája "két blokkból" áll majd: az elsőben tíz név lesz, a "futottak még" kategóriában a további tizenkettő. Egymástól független forrásaink szerint a biztos befutóknak számító helyeken leginkább újrázni kívánók szerepelnek, így Tabajdi Csaba, a szocialista EP-delegáció jelenlegi vezetője, Hegyi Gyula és új belépőként Kökény Mihály - utóbbi országgyűlési képviselő. Női kvótán Herczog Edit és/vagy Gurmai Zita, az ifjúsági kvótán pedig Harangozó Gábor és Cserey Gyula, a párt nemzetközi titkára kaphat biztosnak tűnő helyet. Úgy tudjuk, a brüsszeli delegáció többi tagja, így Fazakas Szabolcs, Dobolyi Alexandra és Lévai Katalin is előkelő, de egyáltalán nem biztosan befutónak számító pozíciót kaphat. Brüsszelbe tartana az egyéni mandátummal a parlamentben ülő Szabó Zoltán és Baráth Etele, ők csak a hátsó traktusban kaphatnak helyet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.