Fél a roma és a nem roma, újjászervezik a polgárőrséget

Roma hagyományok szerint a temetésig minden éjjel virrasztással emlékeznek a rokonok a Tatárszentgyörgyön hétfő hajnalban ismeretlen tettesek által agyonlőtt 27 éves Csorba Róbertre és kisfiára. A csaknem kétezer fős településen megerősítették a rendőri jelenlétet.

Három lövést hallott Tatárszentgyörgyön hétfőn hajnali fél egy körül a Csorba Róbertéktől két házzal távolabb lakó Gáspár Irén. Amikor az ablakhoz rohant, azt látta, hogy lángol Csorbáék házának tetőszerkezete. Gáspár Irén emlékezete szerint a lövések dörrenése után női sikoly verte fel az éjszaka csendjét, majd néhány perc múlva megjelent az ajtajukban Jakab Renáta, Csorba Róbert felesége, kezében tartva kisfát, Robit, aki akkor már nem lélegzett. A kétségbeesett asszonnyal volt két másik gyermeke, a kezén és hátán megsérült hatéves Bianka, valamint a könnyebb zúzódásokat szenvedett, hároméves Máté. A kislányt és a kisfút a mentők kórházba vitték. Annyit sikerült megtudnunk, hogy súlyos égési és egyéb sérüléseik vannak, az elvégzett műtéteket követően állapotuk kielégítő.

Virrasztás az áldozatok emlékére Tatárszentgyörgyön
Virrasztás az áldozatok emlékére Tatárszentgyörgyön

Gáspár Irén azt állítja: amikor látta, hogy nagy baj történt, azonnal hívta a mentőket. A mobiltelefonja híváslistája szerint először 0 óra 48 perckor értesítette a segélyhívót, majd ugyanezt megismételte 1 óra után négy perccel. A rendőrségi vizsgálat szerint ők először 1 óra 15 perckor kaptak riasztást.

A tragédiát követően az első hírek úgy szóltak: a szomszédos Örkényből kiérkező ügyeletes háziorvos - a testen látható lövésnyomok ellenére - füstmérgezést diagnosztizált a halál okaként. Kátai Dénes, a tatárszentgyörgyi orvosi ügyeletet is ellátó örkényi háziorvosi szolgálat vezetője tegnap érdeklődésünkre elmondta: a helyszínre aznap hajnalban kiérkezett kolléganője a szakmai előírásoknak megfelelően járt el. Kiállította a halottvizsgálati bizonyítványt, amelyben - a megjelent sajtóhírekkel ellentétben - nem tüntetett fel füstmérgezésre utaló jeleket, ellenben több sérülést is megemlített, amelyeket a háziorvosi szolgálat vezetője a betegjogokra hivatkozva nem részletezett. Kátai Dénes közölte: az ügyeletes orvos hatósági eljárást kezdeményezett a halál körülményeinek és okainak tisztázására, az előírásoknak megfelelően kérte a holttestek boncolását.

Tegnap délután az áldozatok családját felkereste a Pest Megyei Igazságügyi Hivatal áldozatsegítő és jogsegélyszolgálatának több munkatársa, s anyagi, továbbá jogi segítséget ígértek a temetés megszervezése, lebonyolítása, valamint a leégett ház újjáépítése ügyében.

Berente Imréné, a falu polgármestere tudósítónknak a helyszínen elmondta: a tatárszentgyörgyiek - romák és nem romák egyaránt - félnek az apa és kisfia meggyilkolása óta. Pest megye rendőrfőkapitánya erre reagálva tegnap úgy intézkedett, hogy megerősítik a járőrszolgálatot Tatárszentgyörgyön. A polgármester megjegyezte: régebben működött polgárőrség a faluban, de néhány hónapja - pénzhiány miatt - felfüggesztették a szolgálatot. Most - a helyi cigány kisebbségi önkormányzattal közösen - kezdeményezik újraélesztését.

A támadást elszenvedő család azt közölte: nem nyilatkoznak. A halott apa egyik unokatestvérétől annyit megtudtunk: a gyerekek édesanyja a korábbi híresztelésekkel ellentétben nem tűnt el, hanem a Madarász Utcai és a Heim Pál Gyermekkórházban fekvő két gyereke között ingázott, s látogatta őket. A rokonok azt mondták: az édesanya nem sérült meg, várhatóan szerda délelőtt hazatér Tatárszentgyörgyre, hogy részt vegyen a temetés előkészítésében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.