Előbb a kisebb parlament, aztán tárgyalható a feloszlatás

Ha megvan a válságkezelő csomag és a kisebb Parlamentről szóló törvény, lehet tárgyalni a feloszlatásról - mondta lapunknak Tóth Károly, aki az MSZP-frakció ülésén is az oszlatás mellett érvelt.

Tóth Károly
Tóth Károly

- Az MSZP-frakció tegnapi ülésén a parlament feloszlatása mellett érvelt, mégis leszavazta az ezzel kapcsolatos indítványt.


- Egészen pontosan azt mondtam a tanácskozáson, hogy hármas üzenetet hallok a környezetemben: tisztességes válságkezelő programra, kisebb parlamentre és új választásokra van szükség. Szerintem is ez a sorrend. Gyorsan meg kell csinálni a programot, amely két-három évre megoldást jelent a lakosságnak. Ezt követően el kell fogadni azt a törvényt, amely egy legfeljebb kétszáz fős parlament alapjait teremti meg. Ha ez nincs meg, akkor értelmetlen az Országgyűlés feloszlatásáról beszélni, mert rögzülne a mostani rendszer. Ha ez utóbbi is teljesül, azonnal napirendre lehet venni a kérdést. Nem mondom, hogy nem, azt mondtam: most nem.

- Ha tehát elkészült a válságkezelő csomag, és megvan a kisebb parlamentről szóló törvény kétharmados támogatása, kész megszavazni az Országgyűlés feloszlatását?

- Akkor meglesz minden olyan feltétel, hogy jó szívvel lehessen dönteni.

- Korábban már bejelentette, hogy 2010-ben nem akar képviselő lenni. Frakciótársai könnyen mondhatják, hogy önnek már semmi sem drága.

- Ha komolyan vettük, hogy kétszáz fős parlamentet akarunk, akkor senkinek sem biztosabb a helye, mint az enyém. Ha csak blöff volt, akkor megint a lakosság többpárti hitegetése folyik. Én a saját lelkiismeretemmel akarok jóban lenni.

- A kormány válságkezelő csomagját elfogadhatónak tartja?

- A konkrét pénzügyi válságkezelésre vonatkozó része szerintem alapvetően jó. Hiányolom viszont a bizalmiválság-kezelést. Ahhoz, hogy a gazdasági intézkedések hatékonyak lehessenek, bizalmitőke-emelésre is szükség volna.

- A Fidesz szerint ehhez elég lenne a miniszterelnök cseréje.

- Ez leegyszerűsített válasz. Elég lenne kimondani, hogy a devizaalapú hitelek törlesztőrészlete nem növekedhet az árfolyamváltozásnál nagyobb mértékben. Euróalapú hiteleknél például húsz, svájcifrank-alapú hiteleknél ez a növekedési korlát harminc százalék lehetne. Bizalomerősítő lépés lenne, ha az állam foglalkoztatási részvénytársaságot hozna létre, amelyben nem pár hónapos közmunkával, hanem folyamatosan, a béren keresztül tenné versenyképessé a termelést. Ami a miniszterelnökre vonatkozó megjegyzést illeti: kétségtelenül bizalomerősítő lehet, ha a szocialista párt nem egy ember vállára tenné az összes terhet.

- Korábban hevesen tiltakozott az ellen, hogy számos, többségében fideszes önkormányzat egy budapesti céget bízott meg értékpapírok forgalmazásával, és ezzel milliárdos sikerdíjra számíthat. Az ügy hamar elhalkult.

- Ameddig magányos képviselőként el tudtam menni ebben az ügyben, elmentem. A tiltakozásommal felhívtam a figyelmet, a jogszerűség kivizsgálása pedig már az erre szakosodott intézmények feladata.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.