Alapvető erkölcsi gátak omlottak le

Keddi parlamenti felszólalásban követel határozott és konkrét politikai lépéseket a tatárszentgyörgyi bűncselekménnyel kapcsolatban Kállai Ernő kisebbségi ombudsman; szándékát "a romák elleni gyilkosságokkal, támadásokkal és megnyilvánulásokkal" indokolta.

"Véget kell vetni a képmutató és kétértelmű politikai nyilatkozatoknak, az elhallgatásoknak, a gyűlöletbeszédet tulajdonképpen védelmébe vevő, a szólásszabadságra hivatkozó elméleti jogászkodásnak" - hangsúlyozta a biztos.

A romák és a bűnözés állítólagos kapcsolatának folyamatos hangsúlyozása és az előítéletes gondolkozásra építő felelőtlen politizálás következtében alapvető erkölcsi gátak omlanak le, és ez nyilvánvaló táptalaja az erőszakos cselekményeknek" - fogalmazott Kállai Ernő. Az ombudsman tapasztalatai szerint romák és nem romák egyre inkább azt érzik, hogy az állam nem képes garantálni a biztonságukat.

Az Országos Cigány Önkormányzat elnöke, Kolompár Orbán az uszító, cigányellenes médiumokat és politikát tette felelőssé a tatárszentgyörgyi tragédiáért. - Azért - indokolta véleményét -, hogy most már kisgyermeket is kivégeznek "szélsőséges nézeteket valló emberek". Az OCÖ elnöke ugyanakkor nyugalomra intette a cigányságot, mondván, az erőszak nem szülhet erőszakot.

"Polgárháborús helyzet lesz Magyarországon", ha a cigányság integrációjában nem lesz előrelépés - jelentette ki Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke, fideszes parlamenti képviselő. Szerinte Magyarországon nincs közbiztonság. A rendőrség tehetetlenségéért egyértelműen a kormány felelős, ezért új cigánypolitikára és új kormányra lenne szükség. A politikai pártokat is hibáztatta, amiért "mintegy kilövési engedélyt fogalmaztak meg". A kormánypártoknak nyilatkozniuk kell, hogy fenntartható legyen vidéken a viszonylagos békés együttélés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.