Fiktív pályázatok, valós buli

Tegnap újabb részleteket tárt a bíróság elé Zuschlag János egykori MSZP-s politikus arról, hogy milyen célokra használták föl a többnyire fiktív szervezetek által elnyert közpénzeket.

Másfél milliót költöttek Nyers Rezső - esetleg Horn Gyula - születésnapi összejövetelére, egymilliót előszilveszteri bulira, négymilliót a 2002-es önkormányzati választási kampányra, másfelet pedig a 2004-es európai parlamenti választásra - sorolta tegnap Zuschlag János a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon, hogy mire ment el a Fiatal Baloldalhoz (FiB) a civil szervezetektől befolyt, többnyire fiktív pályázatokkal nyert pénz. Arra már nem emlékezett, hogy a két politikus közül melyiket ünnepelték.

A különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett csalás miatt folyó eljárás elsőrendű vádlottja terjedelmes táblázattal igyekezett bizonyítani, hogy a részben fiktív ifjúsági szervezeteken keresztül megszerzett állami támogatásokból valós rendezvényeket finanszíroztak. Zuschlag szerint magánszemélyek egyetlen fillérhez sem jutottak, sőt, a kasszát gyakran saját zsebükből egészítették ki.

Azt elismerte, hogy az elszámolásokkal gondok voltak. A támogatások felhasználásáról szóló beszámolókat a Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálathoz kellett benyújtani - ez az ifjúsági tárca Szilvásy György akkori államtitkár által felügyelt háttérintézménye -, ám ott csak az eredeti pályázati célokat szolgáló számlákat fogadták el. A pályázatok többsége azonban eleve úgy íródott, hogy a megvalósítás szándéka fel sem merült - az ellenőrzés meg legfeljebb formális volt -, ezért számlákat hamisítottak, hogy az ifjúsági szervezetek a támogatásokkal el tudjanak számolni. Bár néha megesett, hogy egyáltalán nem is nyújtottak be beszámolót.

A Nemzeti Civil Alap pályázatairól olyan szakmapolitikai kollégiumok döntöttek, amelyek tagjait civil ifjúsági szervezetek delegálták. Vagyis: minél több egyesület tartozott egy-egy párt holdudvarába, annál nagyobb eséllyel befolyásolhatták a támogatások elosztását - állította Zuschlag. Miután többen ma is pozícióban vannak, a vádlott ezzel kapcsolatban részletekkel nem kívánt szolgálni. Cáfolta ugyanakkor a Lados István másodrendű vádlott által korábban elmondottakat, amely szerint a pályázatíróknak sikerdíjat, az egyesületi elnököknek jutalékot, a fiktív számlákért pedig tíz százalék plusz áfát fizettek volna.

A volt szocialista politikus tegnap beszélt arról is, hogy - az Országgyűlés illetékes albizottságának elnökeként - rendszeresen egyeztetett volna az ifjúsági tárca képviselőivel. Ezeken "szakmapolitikai kérdésekről" volt szó, ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy megbeszélték: az egyes célokra, például táboroztatásra mekkora támogatást adjanak a civil szervezeteknek. A parlamenti ifjúsági és modernizációs munkacsoportban pedig időnként az ifjúsági miniszterrel vagy valamelyik államtitkárával is találkoztak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.