Az SZDSZ államcsődtől tart

Kóka János és Dávid Ibolya is a Reformszövetség drasztikus válságkezelő javaslatai mellett lobbizott a parlamenti ülésen. A két párt azt szeretné elérni, hogy a Ház ezeket vitassa meg Gyurcsány Ferenc csomagja helyett, amely az SZDSZ szerint "zuhanás a semmibe".

A miniszterelnök úr szerint mégis, mekkora az esélye az államcsődnek? Mondjon egy számot! - ezt kérdezte Kóka János Gyurcsány Ferenctől napirend előtt, holott a miniszterelnök helye üres volt a parlamenti patkóban. Az SZDSZ frakcióvezetője szerint az ország bajban van, tönkre is mehet, akár a 400 forintos euró sem zárható ki, a tőzsde is tovább zuhanhat; bankcsőd és devizaválság, s nem utolsósorban államcsőd is bekövetkezhet. A liberális politikus emlékeztetett: az államcsőd veszélye a közgazdászok szerint ötven százalék felett van. Aztán azért bírálta a kormányt, mert "nagyon nagy a baj, és a magyar kormány nem mondja el az állampolgároknak az igazat, hogy az állam súlyosan beteg". A kormány programja egy kicsi ugrás előre, és nagy zuhanás a semmibe - mondta Kóka, aki "a kormány gyenge és a Fidesz nem létező programja" helyett a Reformszövetség programját ajánlotta a képviselők figyelmébe. Közölte: egyeztetést kezdeményez a parlamenti pártok frakcióvezetőivel arról, hogyan tudna a Ház a Reformszövetség javaslataival foglalkozni.

Kóka János parlamenti felszólalására Keller László, a PM államtitkára azt válaszolta: a kormány nem azzal van elfoglalva, hogy az államcsőd valószínűségét jósolgassa; el kellene kerülni a Parlamentben, hogy ilyen víziókat vetítsenek előre. A Reformszövetség programja nagyjából egybevág a kormány által kidolgozott programmal. Hozzátette, hogy szükséges ugyan csökkenteni az államháztartás működésének kiadásait, de olyan mértékű csökkentés, mint amit a Reformszövetség javasol, nehezen képzelhető el.

- Egy hét úgy telt el, hogy egyetlen írásos tervezetet, hatástanulmányt sem láttunk a Gyurcsány-csomagból. Ez normális? - ezt kérdezte Dávid Ibolya napirend előtt a még mindig távol lévő Gyurcsány Ferenctől. Az MDF elnöke ezután szintén a Reformszövetség által készített tanulmányt méltatta, s úgy fogalmazott, "bebizonyosodott, hogy az MDF nincs egyedül" határozott válságkezelési terveivel. Dávid Ibolya szerint a Reformszövetség által készített tanulmány akár az Országgyűlésben is vitára alkalmas. Az MDF elnöke tudatta: egyeztetést kezdeményeznek a Reformszövetség képviselőivel, arra keresik a választ, hogyan kerülhetnének a javaslataik a parlament asztalára. Az MDF-nek vannak kérdései is a Reformszövetséghez: nem értik, hogy a minimálbér adómentességét miért kerülgeti a dolgozat, és "homály fedi azt is", a munkáltatók járulék-csökkentését hogyan szeretnék megoldani.

Burány Sándor gazdasági államtitkár minderre úgy reagált: Dávid Ibolya kétféle mércével mér, hatástanulmányok nélkül is sietve igyekszik támogatni a Reformszövetség elemzését, míg Gyurcsány Ferenc esetén hiányolta ezt. - Van-e a Reformszövetségnek hatástanulmánya a társadalompolitikai hatásokról? - kérdezte, s rögtön válaszolt is: nincs. Biztosította Dávid Ibolyát arról, hogy ha a kormányfő által tett javaslatok alapján elkészülnek a törvénytervezetek, a kormány benyújtja az azokhoz kapcsolódó hatástanulmányokat is.

Simor András: Az MNB egyetért

A Magyar Nemzeti Bank egyetért a Reformszövetség javaslataival, és a jegybankelnök szerint a közélet szereplőinek kötelességük reagálni erre a csomagra. Simor András, a jegybank elnöke hétfőn sajtótájékoztatón elmondta: bár a csomag megvalósítása nem fájdalommentes, ha nem valósul meg, akkor még nagyobb lehet a fájdalom. A jegybank elnöke szerint az euró minél gyorsabb bevezetése továbbra is a legfontosabb cél, de ehhez teljesíteni kell a maastrichti kritériumokat. Az inflációs cél 2010-ben teljesül, az államháztartás 3 százalékos hiánya a miniszterelnök javaslatainak megvalósulása esetén ugyancsak reálisnak látszik. A másik két kritérium azonban még távolabbinak tűnik - tette hozzá. (MTI)

Dávid Ibolya
Dávid Ibolya
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.