Időben korrigált hiba?

Megdöbbentő fordulatnak tartja a móri polgármester, hogy nemrég hivatali visszaéléssel gyanúsították meg egy telekügylettel kapcsolatban. Szerinte nem bűncselekményről, hanem egy, még időben korrigált hibáról van szó.

- Sem hivatali visszaélést, sem egyéb bűncselekményt nem követtem el, így megdöbbenve állok az előtt a fejlemény előtt, hogy a szóban forgó telekügyben másfél évvel ezelőtt indult nyomozás során a napokban gyanúsított lettem - mondja Fenyves Péter, Mór fideszes polgármestere, aki egyébként panasszal élt a gyanúsítás ellen.

Mint arról lapunkban korábban beszámoltunk, 2007-ben indult az a büntetőeljárás, amit a Fejér Megyei Főügyészség rendelt el egy vitatott móri telekértékesítés miatt. Az ügy lényege, hogy a móri önkormányzat 2007 májusában - pályáztatás nélkül - értékesített egy tízhektáros szántót 622 ezer forintért a terület haszonbérlőjének. A földtörvény előírásai szerint viszont liciteljárást kellett volna tartani.

Fenyves Péter szerint egyszerűen hiba történt.

- Nem vagyok jogász, így nem bírálhattam felül azt az előterjesztést, amit két hivatali dolgozó és a város jegyzője készített elő - érvel a polgármester. - Mivel az ominózus testületi ülésen az egyik képviselő felvetette, hogy az eladás esetleg jogszerűtlen lehet, így utólagos törvényességi ellenőrzésre kértem a jegyzőt.

Az akkori móri jegyző, T. Gábor - aki az ügy nyilvánosságra kerülése után önként felállt a székéből - kérdésünkre válaszolva azt mondta: a belső ellenőrzés során valóban az derült ki, hogy a földeladás pályáztatás nélkül jogszerűtlen volt, emiatt az augusztus eleji testületi ülésen a polgármester előterjesztésére az önkormányzat visszavonta a májusi döntését. Az adásvétel így meghiúsult, a telek nem került magánkézbe.

Fenyves Péter szerint az ügynek itt kellett volna lezárulnia, hiszen nem történt bűncselekmény, a várost nem érte kár, a hibát pedig még idejében korrigálták. Ennek ellenére 2007. augusztus végén megindult a rendőrségi nyomozás az egyik független önkormányzati képviselő feljelentése nyomán - akkor még hűtlen kezelés és csalás gyanújával. Jelenleg már csak hivatali visszaélés miatt folyik az eljárás. Mint megtudtuk, ennek oka az, hogy az adásvétel meghiúsult,

Iván János, a móri önkormányzat szocialista frakciójának vezetője érdeklődésünkre azt mondta: nem kívánja jogilag minősíteni a történteket, azt ugyanis a nyomozó hatóságnak kell kiderítenie, hogy történt-e bűncselekmény. Ugyanakkor Iván János úgy véli, Fenyvest mindenképpen felelősség terheli a telekügy miatt, mivel szerinte a polgármester az autokrata vezetési stílusával olyan légkört teremtett a hivatalban, amelynek hatására könnyebben születhetnek hibás, jogszerűtlen előterjesztések.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.