Illegálisan használt gyógyszerek mentenek életet

Nehéz helyzetbe hozott sok rákbeteget egy miniszteri rendelet. A különleges gyógyszerek rendelését a szakma szerint kivitelezhetetlen eljáráshoz kötötte. Az egészségügyi tárca egyeztetést kezdett.

Sok súlyos beteg kezelését megnehezíti egy új minisztériumi rendelet. Leginkább daganatos betegségekét, amelyek kezelésére gyakran, néha kizárólag más kórképre engedélyezett gyógyszereket használnak. Mert azok használnak. Ezeket ugyan törzskönyvezték Magyarországon, de az engedélyben vagy az adott betegség nem szerepel, vagy csak gyermekek kezelésére nincs engedélyezve. A gyógyszercégnek ugyanis sokszor nem éri meg a drága engedélyeztetési eljárást végigcsinálni. Néhány éve komoly botrányt kavart, hogy egy szegedi onkológus egy húszéves lány vastagbéldaganatát egy akkor arra még nem engedélyezett gyógyszerrel kezelte. (Ezért az orvos pénzt is kért, miközben ezt nem tehette volna.)

Az új rendelet szerint ilyen esetben a kórházaknak először az Országos Gyógyszerészeti Intézethez kell fordulniuk, amelynek, ha sürgősséget kérnek, 48 órán belül válaszolnia kell. Ezután újabb kérelem következne, amelyben az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól kérik a gyógyszeres kezelés finanszírozását. Mindezt pedig minden betegnél meg kell ismételni, igaz, akkor már gyorsított a folyamat.

A szakma szerint a nyelőcsődaganatra nincs is más terápia, csak ilyen, egyébként más betegségre törzskönyvezett gyógyszer, de kritikus a gyomor, a prosztata, a vese, húgyhólyag kezelésének a helyzete is, akárcsak a hasnyálmirigy, epehólyag, epeutak, az emlő, a petefészek gyógyítása.

A gyerekek esetében egyenesen a készítmények többségéről, csaknem hatvan százalékáról beszélünk.

- A mintegy 320 onkoterápia közül mindössze 40-nek míg a 120 onkohematológiai terápiás szer közül mindössze tíznek van "hivatalos engedélye" - vet számot Kiss Csongor, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Gyermekgyógyászati Intézetének professzora, az országos gyermekonkológiai munkacsoport vezetője. Szerinte a rendelet betarthatatlan, hiszen sok eset van, amikor egyszerűen nem lehet 48 órát várni a gyógyszeres kezelés megkezdésével, az ugyanis a beteg életébe kerülhet.

- Pénteken behoztak két súlyos állapotba került leukémiás gyereket. Ha nem kapnak azonnal kezelést, annak végzetes következménye lett volna. Nem volt kérdés, hogy a terápia azonnal kell. Talán a gyermekonkológia és hematológia területén használják leggyakrabban ezeket a készítményeket, közülük több életmentő, amely a jelenleg elfogadott gyógyítási rend szerint mással nem helyettesíthető - mondta Kiss Csongor, aki szerint szinte minden kollégája folyamatosan papírokat gyárt. Debrecenben egyelőre mindenki megkapja a szükséges gyógyszereket, még akkor is, ha ezzel az intézmény jogszabályt sért.

A miskolci megyei kórház főigazgatója, Csiba Gábor szerint a helyzet nonszensz, egyelőre "fű alatt", törvénytelenül kezdik a kezeléseket, s nem tudni, kifizetik-e majd nekik a költségeket.

- Minden irányba léptünk már, hiszen rettenetesen nehéz helyzetbe kerültünk. Csak egy szóbeli ígéretet kaptunk a minisztertől, hogy amíg nem rendezik a helyzetet, megkapjuk a kezelések ellenértékét - mondja Csiba Gábor.

Az egészségügyi tárca most valamennyi érintett szakmai kollégiumot egyeztetésre hívja, igaz, ezek a megbeszélések három éve folyamatosak. Székely Tamás miniszter szerint végig kell nézni a több száz protokollt, s megnézni, van-e elfogadott nemzetközi gyakorlat, egyszerűbb eljárás. Ahol azonban nincs, ott a miniszter óvatosságra int.

- Azokban az esetekben, ahol az alkalmazott gyógyszer egyébként és máshol szokásos, és csak egyéb okok miatt nincs engedély, esetleg nem szükséges a legszigorúbb eljárás. Az egészen új készítmények esetében azonban elképzelhetetlen az automatikus engedélyezés. Ez esetben az indikációs körön kívüli alkalmazás az emberen végzett kísérlet kategóriájába kerülhet - mondja a miniszter. Székely Tamás szerint a tavaly decemberben jelentett tízezer esetből ötvennél merült fel, hogy az egészségbiztosító nem fizeti ki.

A bíróságon folytatódik az ágyszámcsata

Eredménytelenül zárult az egészségügyi miniszter és a Békés megyei önkormányzat fideszes elnökének csütörtöki találkozója. Domokos László (Fidesz) peren kívüli egyezséggel két és félmilliárd forint kárpótlást és az eredeti ágyszám visszaállítását kérte.

A megyei önkormányzat ugyanis jogerősen pert nyert a Legfelsőbb Bíróságon Molnár Lajos korábbi egészségügyi miniszter ágyszámcsökkentő határozatával szemben. Az ellenzéki politikus értelmezése szerint az LB új eljárásra kötelezte a tárca vezetőjét. Székely Tamás miniszter szerint viszont nincs miről egyezkedni. Szerinte a hatályon kívül helyezett határozat tavaly december óta nem létezik, mert az Alkotmánybíróság útmutatása alapján a jogalkotók átírták a kórháztörvényt. Az új pedig nem teszi lehetővé, hogy a miniszter újraossza a kapacitásokat.

Domokos László lapunknak azt mondta: jogi útra tereli a miniszter által elutasított követelést. (D. A. N.)

"Fű alatt" is kezelnek betegeket
"Fű alatt" is kezelnek betegeket
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.