Kakaspörkölt uniós forrásból

A kistelepülések közösségének életében meghatározó esemény a falunap, ám sok helyen a szűkös költségvetés miatt nem futja kellően tartalmas programokra. Ezen változtat az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program, amely az idén már 200 rendezvény megszervezéséhez nyújt jelentős segítséget.

A Zala megyei Bocföldén évtizedek óta megrendezik nyaranta a falunapot, ám Lendvai Miklós polgármester szerint még egyetlen egyszer sem szervezhettek a tavalyihoz fogható ünnepséget. A falu ugyanis a múlt évben közel negyedmillió forint értékben jutott támogatáshoz az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) révén, így minden addiginál színesebb, tartalmasabb programsorozatot rendezhettek. A gyerekeket játszóház, trambulin és lovasfogat várta, a színpadon koncerteket tartottak, mindeközben fazekasok, seprűkészítők, kosárfonók mutatták be tudományukat, az asszonyok pedig régi bocföldei receptek szerint készítettek lángost, kakaspörköltet, amiből mindenki ingyen kaphatott kóstolót.

- A legutóbbi falunapunk több volt egyszerű mulatságnál. A község ezeregyszáz lakója közül több mint hétszázan vettek részt az ünnepségen, vagyis a falu apraja-nagyja együtt volt, erre pedig rég volt példa. Falunapunk a manapság oly ritka közös ünnepé, közösségi élménnyé vált - mondta Lendvai Miklós, és hozzátette: - Mindezen felül még idegenforgalmi szempontból is előnyös volt a rendezvény, hiszen több magyar és külföldi turista csak azért látogatott el községünkbe, mert hallottak rendezvényünkről.

A Hajdú-Bihar megyei Ebesen tavaly augusztusban rendeztek falunapot az ÚMVP támogatásával. Kissné Vass Rozália, az Ebesi Kulturális Kht. ügyvezetője is úgy véli, hogy a támogatásnak köszönhetően a rendezvény túlmutatott egy egyszerű ünnepségen: népszerű előadóművészeket láthattak vendégül, a község történetében először tűzijátékot is rendeztek, így pedig minden addiginál több embert sikerült kimozdítani otthonából.

- Az emberek ma is szívesen emlegetik a tavalyi ünnepséget - tette hozzá az ügyvezető -, és már most készülnek az idei rendezvényre.

Szabó Mihály, a múlt évben támogatáshoz jutott Jakabszállás polgármestere azt emelte ki: az elnyert támogatás révén jelentősen csökkentek a szeptemberi falunap szervezésével járó költségeik, így maradt pénzük más rendezvényekre, például szüreti felvonulásra és a térség gyümölcstermesztőinek dinnye-, barack-, szőlőbemutatójára.

Bocföldén, Ebesen és Jakabszálláson kívül még csaknem százötven település jutott támogatáshoz tavaly az ÚMVP vidéki rendezvényeket segítő forrásából. Az idén is megnyitották az ezt a célt szolgáló keretet, de - a múlt évi nagy érdeklődésre való tekintettel - 2009-ben már akár 200 településen is kaphatnak segítséget a szervezők. A mostani támogatás azonban - a szokásoktól eltérően - nem szabadon felhasználható pénzt jelent, hanem egy komplex szolgáltatáscsomagot. A nyertes kérelmezők a rendezvényhez elengedhetetlen technikai eszközöket, berendezéseket, programelemeket kapnak térítésmentesen. Ingyen juthatnak például korszerű mobilszínpadhoz, hang- és fénytechnikához, sátrakhoz, asztalokhoz, székekhez, a vendéglátáshoz nélkülözhetetlen eszközökhöz, vagy éppen különféle gyermekjátékokhoz. De lehet műsorokra is kérvényt benyújtani: a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériummal együttműködő fővárosi cég térítésmentesen gondoskodik arról, hogy ismert, népszerű előadóművészek - énekesek, együttesek, bohócok, bűvészek, humoristák - szórakoztassák a publikumot.

A támogatott rendezvények elősegíthetik a vidéki hagyományok megismertetését, ápolását, a kulturális értékek megőrzését is. A szervezők ugyan szabad kezet kapnak - vagyis lényegében bármilyen programhoz kérhetnek támogatást -, de előnyt jelent, ha az adott rendezvény széles körben segít a helyi kulturális értékek megismertetésében. Jobb esélyekkel indulhatnak a támogatásért azok is, akik több településsel együttműködve, akár kistérségi összefogással szerveznek rendezvényt, fesztivált.

Erre készül például a 31 települést összefogó közép-zalai Leader-csoport, amelynek a nyárra tervezett rendezvényén a térség összes községe jelezte részvételét. Lovász Anita, a Leader-csoport helyettes vezetője elmondta: a tervek szerint a rendezvényen fellépnének az egyes települések kórusai, táncegyüttesei, hagyományőrző csoportjai, főzőversenyen mérnék össze gasztronómiai tudásukat a községek csapatai, de bemutatkozhatnának a falvak művészei, kézművesei is. Így - tette hozzá - idegenforgalmi szempontból vonzó lehet a program.

A közösségi agrártámogatások jelentős része - mintegy 300-350 milliárd forint - maradéktalanul csak azoknak a gazdálkodóknak fizethető ki, akik megfelelnek a környezet- és természetvédelem, az élelmiszerbiztonság, valamint az állatvédelem alapvető követelményeinek, és az általuk művelt területeket megfelelő állapotban tartják. E kritériumok rendszerét kölcsönös megfeleltetésnek nevezi az uniós jog, érvényre jutatását - adott esetben - szankciók is segítik. Így a támogatások címzettjei számára fontos, hogy megfelelő tájékoztatást kapjanak a betartandó normákról. Ebben eddig is sokat segített a mezőgazdasági szaktanácsadó rendszer, a szaksajtó közlései, illetve különböző gazdafórumok. Annak érdekében, hogy minden érintett részletesen és közvetlenül megismerhesse a követelményeket és előírásokat, azok alkalmazásához hasznos tanácsokat is kapjon, a szaktárca Gazdálkodói kézikönyv címmel tájékoztató füzetet készített. A 220 ezer példányban kiadott ismeretterjesztő anyagot minden érintett gazdálkodónak eljuttatja a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal.

Március 10-éig lehet még vidéki rendezvények, falunapok támogatására kérelmet benyújtani kistérségeknek, települési önkormányzatoknak, nonprofit szervezeteknek és magánszemélyeknek. A rendelkezésre álló keretből a 2009. május 15-e és december 31-e közötti időpontra tervezett rendezvényüket támogatják. A kiírással kapcsolatos részletes információk a www.umvp.eu címen elérhető honlapon találhatók.

A bocföldei rendezvények egyik helyszíne, a falupitvar
A bocföldei rendezvények egyik helyszíne, a falupitvar
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.