Ki mihez lesz partner?

Konkrétumok, írásos előterjesztések, határidők, költségvetési kalkulációk - erre vár az SZDSZ és az MDF. Nélkülük az MSZP nehezen tudná elfogadtatni a válságkezelési csomagot.

"Ez semmiképp sem az elmúlt húsz év csomagja" - összességében így értékelte a szabad demokrata Horn Gábor a Gyurcsány Ferenc által ismertetett válságkezelési elképzeléseket. Ugyanerről Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője úgy fogalmazott: a csomag a válság okozta problémákra nem ad gyors választ, keveredik a válságkezelés és a reformok kísérlete.

Az SZDSZ-es Gusztos Pétert hallgatja az MDF két képviselője, Csáky András és Katona Kálmán a parlamenti vitában
Az SZDSZ-es Gusztos Pétert hallgatja az MDF két képviselője, Csáky András és Katona Kálmán a parlamenti vitában

Kérdéses, hogy az SZDSZ és az MDF mely pontok megszavazásához lesz partnere a szocialistáknak, alakulnak-e, és ha igen, milyen alkalmi koalíciók.

Horn Gábor leszögezte: az SZDSZ semmilyen adóemeléshez nem partner, vagyis nem szavazzák meg a háromszázalékos áfaemelést. Herényi Károly szerint viszont az MDF számára elfogadható az áfaemelés, feltéve, ha "az adóátrendezés keretében a másik oldalon lesz valamilyen adócsökkentés". Az MDF másik feltétele: az idegenforgalom-turizmus áfakulcsa legyen kedvezményes, legfeljebb 15 százalékos.

Elvileg a szabad demokraták és a fórum sem helyteleníti az szja-kulcs 18 százalékról 19 százalékra történő emelését, ha ezt összekötik a sáveltolással, vagyis azzal, hogy a határt 1,7 millió forintról 2,2 millióra, azután pedig 3 millió forintra emeljék. Horn Gábor sérelmezi: a miniszterelnök "elfelejtette" pontosan közölni, hogy a sáveltolás mikortól lesz érvényes, hogyan igazodik az szja-kulcs egyszázalékos emeléséhez. Az MDF viszont csak akkor teszi "megfontolás tárgyává" a megszavazását, ha nem emelik 19 százalékosra a 18 százalékos szja-kulcsot. Másrészt: Herényi Károly szerint "e mostani helyzetben meg kell elégedni a 2,2 milliós sávhatárral, nincs szükség a 3 milliósra". Az MDF megszavazná a vállalkozásokat terhelő különadók eltörlését, viszont ragaszkodik a 36 százalékos szja-kulcshoz és a 16 százalékos társasági adóhoz.

Az öt százalékpontos járulékcsökkentés kapcsán Horn Gábor úgy fogalmazott: "ez elvileg rendben van", viszont ha igazak azok a hírek, amelyek szerint a munkáltatók által fizetett rehabilitációs járulékot a négyszeresére emelik, akkor azt lehet mondani, hogy ez a kormányzati lépés nem éri el a "kritikus tömeget", hiszen 3,5 százalékos tehermérséklést jelentene összességében a munkáltatóknál. Az MDF megszavazná a járulékmérséklést, de Herényi Károly szerint az 5 százalékpontot meghaladóan is lehetne mérsékelni - erre lenne forrás is, ha nem tolnák ki 3 milliósra az szja-sávhatárt. A jövedékiadó-növelés kapcsán pedig (amelyet a miniszterelnök a parlamentben 3-7 százalék között határozott meg) Horn Gábor ismét kérdéseket vetett fel: a benzin, a dohány és az alkohol jövedéki adója milyen mértékben növekedne? Az MDF megszavazná, ha az élvezeti cikkek - a dohány, az alkohol - adóját emelnék, a benzinét nem.

A 13. havi nyugdíjjal kapcsolatos változtatásokhoz az MDF partner lenne, az SZDSZ is; de Horn Gábor nehezményezi, hogy az indexálási rendszer megváltoztatása költségvetési kiadást jelentene. "Ez nem megtakarítás" - tette hozzá. Másrészt szerinte fokozatosan kellene átállni arra, hogy a 13. havi nyugdíj beépül a juttatásba; feszültséget okozhat a nyugdíjasok között, ha a július 1-jétől nyugdíjba vonulóknak már nem járna.

A családi pótlékkal kapcsolatos kormányzati elképzelést, vagyis, hogy vonják adó alá, az SZDSZ akkor szavazza meg, ha az így megtakarított pénzt a legszegényebb gyerekek családi pótlékának emelésére költi a kormány. Az MDF viszont a "nem" felé hajlik, Herényi Károly szerint kis költségvetési tételt, de nagy adminisztrációs terhet okozna a változtatás. A gyed kapcsán Horn Gábor közölte: személyes véleménye szerint "elhibázott és szociális érzéketlenségre vall", hogy legalább egyéves jogviszonyhoz kötnék a jogosultságot. - Egy válság kellős közepén vagyunk, jelentős mértékben szűkül a munkaerőpiac - indokolta véleményét. Az MDF viszont oda tud állni a kormányzati elképzelés mellé.

Ugyanakkor az SZDSZ és az MDF is vár még a konkrét, végleges, írásos törvényjavaslatokra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.