Mindenkit le kell ültetni

Ma osztják ki az Év orvosa díjakat. Két háziorvost és egy gyereksebészt választott idén a zsûri. Több száz történet közül a döntnökök szerint róluk írták a legemberibbeket a betegeik.

„És eljött a pillanat, amikor a doktor úr is megjelent, fáradtan, meggyötörten, de egy apró biztató mosollyal. A lányom kezét fogta, leült mellénk, papírt, tollat fogott, és lerajzolta, hol mit kellett műteni kislányunk belső szervein. Nem magyarázott félre, megvárta, míg megértjük, feldolgozzuk" - részlet a három, Astellas-díjat elnyert orvos egyikének a történetébõl.

- Mindenkit le kell ültetni! - vallja az Év orvosa, aki szerint a betegségről állva nem szabad beszélni. Ez Vastyán Attila egyik titka, amit, úgy tűnik, a betegek is díjaznak. A pécsi gyermeksebész húsz éve öltözik be naponta többször is steril ruhába, s ebben akár napi öt-hat órát is eltölt. Azt mondja, az igazi orvos-beteg kapcsolat oda-vissza működik, hiszen őt legalább annyira föltölti a sikerélmény, mint amennyi segítséget a betegei kapnak tőle. Vastyán doktor úgy véli, a türelmetlen, követelőző, agreszszív hozzátartozók döntő többségét is lehet kezelni: néhány emberi szóval tisztázódhat a probléma.

Dr. Sirák András velencei orvos és dr. Tóth Tibor háziorvos kap még díjat.

„Felálltam, és kiabálni kezdtem - az előadás közben -, „Segítség"! Pár pillanaton belül jött egy férfi: „»Orvos vagyok, megpróbálok segíteni!«" A doktor úr intézkedett az előadás leállításáról. A stadionban csend lett, csak a doktor utasításait lehetett hallani, amelyek a férjem újraélesztéséért történő küzdelem során hangzottak el. Amikorra megérkezett a mentő, a doktor úr visszahozta férjemet az életbe. Hogy ki volt, csak másnap tudtam meg, mikor felhívott, hogy érdeklődjék a férjemről: Sirák András.

„Őszintén, képmutatás nélkül kezeli betegeit. Van ideje ránk. Egy kézfogás, egy mosoly, egy vigasztaló szó erejéig a vizsgálat alatt, után, mindig leül. A szeretet az, amit ad és kap is. Társai, önkormányzati felettesei elfelejtették, kiselejtezték mint divatjamúlt értéket. Éjjel-nappal munkában. Pénzét nem külföldi utakra, cifraságokra költi, hanem arra, hogy a munkájához szükséges felszerelése meglegyen. Állandóan képezi magát, hogy tudása a korszellemnek megfeleljen, betegei érdekében. A doktor úr nagy tanyás körzetet lát el - tanyai rendelővel is." Ezt dr. Tóth Tibor kiskunmajsai háziorvosról írták.

Ők nyerték el idén a legjobb orvosoknak járó Astellas-díjat.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.