Átlagbér felett jó az új csomag

Az adóváltozásokkal az átlag felett keresők járhatnak igazán jól, a kispénzűek nettó jövedelme elvileg szinten maradna.

A kiszivárgott információkhoz képest alig lehetett megtudni újat a kormányfő tegnapi beszédéből a 2009-10-es adóváltozásokról. Így arról is csak homályos kép bontakozhat ki egyelőre, hogy az egyes gazdasági szereplők elkölthető jövedelme miként változhat július elsejétől, illetve 2010 januárjától. A magánszemélyeket érintő legfontosabb változtatások a személyi jövedelemadózás átalakítása, valamint a fogyasztási adók emelése. Július elsejétől 18-ról 19 százalékra nő az szja alsó kulcsa, a felső pedig 36-ról 38 százalékra, viszont emelik a két kulcs közti sávhatárt.

A második fél évben havi 183 ezres jövedelemig 19, utána 38 százalékos adóval kell majd számolni. A sávos adózás szerint a 200 ezres bérnél 183 ezerig 19 százalékos a teher, utána 38, vagyis az adó 34,8 ezer plusz 6,5 ezer forint lenne. Hogy a kis jövedelműeknél az egy százalékpontos emelés ne okozzon gondot, változtatnak az adójóváírás rendszerén is, vagyis továbbra is megőrzik a minimálbér-közeli jövedelmek adómentességét. Nyártól az átlagosan és az a felett keresők járnak a leginkább jól, az ő nettó keresetük emelkedik leginkább, a nettó jövedelem kismértékű csökkenésére havi 470 ezres jövedelem felett lehet számítani. Az átlagbér felett keresők helyzete 2010-ben tovább javulna, mivel akkor már évi havi 250 ezer forintos jövedelemig 19 százalék lenne az adókulcs.

A kabinet számításai szerint az átlagbérnél 12 ezer forinttal, havi 240 ezer forintnál 19 ezer forinttal nőne a havi nettó jövedelem a mostanihoz képest. Ilyen szép javulásra azért viszonylag kevesen számíthatnak majd, a tervek között ugyanis szerepel a családi pótlék, a gyes, a gyed és a szocpol bruttósítása, valamint az adókedvezmények zömének eltörlése. A bruttósítás annyit tesz elvileg, hogy a támogatást megemelik 19 százalékkal és az adóalap részévé teszik, így a csak a 19 százalékos sávban adózóknál megmaradna annak teljes összege, a felett viszont az érintett már veszítene a támogatás értékéből. Ezzel félig-meddig érvényesítené a kormány a rászorultsági elvet.

A nagy kérdés az adókedvezmények sorsa lesz. A családi kedvezmény megmaradna, de Veres János pénzügyminiszter tegnapi nyilatkozata szerint a többi kedvezményt a kormány megszüntetné. Magyarul: vége lenne cafeteriarendszernek. Ezzel összességében 200 milliárdot takaríthatna meg az állam, és egyszerűbbé válna a sokat szidott szja-rendszer is. Azok viszont jelentősen megéreznék az adómentes juttatások hiányát, akik ma széles körű cafeteriából válogathatnak - csak a melegétkezési utalvány maximális havi összege 12 ezer forint, vagyis nem kis pénz egy átlagos jövedelem esetén sem.

A családok, magánszemélyek anyagi helyzetét az is jelentősen befolyásolja majd, járnak-e autóval, dohányoznak-e, fogyasztanak-e röviditalt? A jövedéki adó ezen termékeknél ugyanis 3-7 százalékkal lesz magasabb. S emelkedik az áfa-kulcs is, 20-ról 23 százalékra, mégpedig minden olyan termék és szolgáltatás esetében, amely ma az általános kulccsal adózik. Tehát az öt százalékkal adózó termékeknél nem lesz emelés, az élelmiszereknél viszont igen. Ugyanakkor valószínűsíthető, hogy számos terméknél nem jelenik meg az emelés az árakban: a mostani csökkenő kiskereskedelmi kereslet mellett a kereskedők aligha tudják a magasabb áfát egy az egyben érvényesíteni az árakban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.