Gyenge volt a sarkadi Tesco?

Mégsem zárják be a sarkadi Tesco áruházat, mert visszaszorultak a lopások, miután rendőrségi eljárás indult a tolvajok ellen, és a gyámhatóság négy, a szülei által lopásra ösztönzött kiskorút elválasztott a családjától.

- Nincsen kenyér, muszáj menni a Tescóba lopni!

- A feleségem terhes, elvesz egy banánt. Nagy dolog?

- Hosszú volt az ünnep, muszáj valamit enni, mert meghalunk éhen. Muszáj lopni!

Számos honlapon látható az a videofilm, amelyen nevetgélve beszélnek így sarkadi roma fiatalok. Oláh Károlyné, a Sarkadi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke viszont azt mondja: nincsen arra törvény, hogy akinek nincs pénze, az elmehet lopni. Mondom Oláhnénak, aki a sarkadi képviselő-testületnek is tagja, mi látható a több tízezer letöltést regisztrált videofelvételen.

- Buta emberek is nyilatkoztak azon. A fiatalok hülyéskedésnek vették, amikor meglátták a kamerát - válaszolja Oláh Károlyné, és hozzáteszi: valóban elszaporodtak a lopások 2008 decemberében és 2009 januárjában, de sokan igazságtalanul általánosítanak, ami sért minden becsületes romát.

- Gyenge volt a Tesco - mondja a kisebbségi önkormányzat elnöke. - Úgy nyitott ki az áruház, hogy nem volt fölszerelve biztonsági kamerákkal, nem voltak ott biztonsági őrök. A dolgozók eltűrték, hogy bemenjen 40-50 ember, és kosarastul vigyék kifelé a cuccot. Miért nem telefonáltak a rendőrségnek? És amikor kitört a botrány, miért tudtak kutyás biztonsági őröket állítani, miért tudtak rendőrt hívni?

A sarkadi Tesco áruházról fotót is csak messziről készíthetünk. Az áruházlánc nevében nem nyilatkozhat helyi alkalmazott, csak Hackl Mónika, a Tesco kommunikációs igazgatója.

- Nagy valószínűséggel nem zárjuk be az áruházat, mert sokat javult a helyzet - mondja.

Fölvetem, hogy a kisebbségi önkormányzat elnöke szerint a Tesco gyöngesége és spórolása miatt fajultak idáig a dolgok. A kommunikációs igazgató azt feleli: nem az a megoldás, hogy a másutt jól működő létszámnak a három-négyszeresét kelljen a helyszínen biztosítani. Nem tapasztalták, hogy ez országos probléma lenne. Hackl Mónika szerint a Tescónak nincs stratégiája arra az esetre, ha elszaporodnának a sarkadihoz hasonló esetek - de úgy véli, ha ez bekövetkeznék, az nem is kizárólag a Tesco problémája lenne.

A nagyobb sarkadi áruházak közül a Tesco nyílt meg legkésőbb - 2007-ben. Helyi lakosok szerint a már működő Penny Markethez és CBA-hoz képest a Tesco árai drágának számítanak. Az áruház általában üres, pénztárost is alig látni. Az egyik helybeli úgy fogalmazott: ha öt-hat autó áll a Tesco parkolójában, akkor már biztosan akció van.

Megkérdeztük Hackl Mónikától: mekkora a sarkadi Tesco forgalma? A cég kommunikációs igazgatója azonban - üzleti titokra hivatkozva - nem kívánt válaszolni erre a kérdésre.

Auer György alezredes, a Sarkadi Rendőrkapitányság vezetője azt mondja: Románia 2007-es uniós csatlakozása óta a sarkadi szegények még szegényebbek lettek. Megszigorították ugyanis a cigarettabehozatalra vonatkozó előírásokat, és a csempészet ellenőrzését is. Ezzel sok család a korábbi bevételeinek jelentős részét elvesztette.

A kapitányságvezető szerint, ahol sok a szegény ember, ott a kereskedők kénytelenek megtanulni, hogyan kezeljék a bolti lopást és a tolvajokat. Kisebb településeken pontosan lehet tudni, mely családok tagjai járnak csoportosan lopni, és a nem büntethető, kiskorú gyermekeiket is ráveszik a tolvajlásra. Húszezer forint értékhatár alatt a bolti lopás szabálysértésnek minősül - tudják ezt a bolti szarkák is. A szabálysértést a település jegyzőjénél kell bejelenteni. Ő pénzbírságot szab ki a nincstelen elkövetőkre, akik azonban ezt nem tudják kifizetni. Ezután közmunkára lehet kényszeríteni őket - ezzel azonban az önkormányzat csak magának okoz újabb problémát.

Ha azonban nagyobb tételben lopnak, az már bűncselekmény - a rendőrség kompetenciájába tartozik. Rendőrségi ügy a testi sértés is - Sarkadon a tolvajok nyakon vágták a pénztárosnőt, orrba verték a biztonsági őrt - három ilyen esetet sikerült bizonyítani. A sarkadi ügyben bizonyítható egy rendbeli rablás is - a tolvaj erőszakkal vitte magával a zsákmányát. A lopott árut el kell adni valakinek, ha a tolvaj nem tudja mindet maga elfogyasztani - ilyenkor szükségszerűen akad orgazda. Sarkadon megtalálták, meggyanúsították őt is.

A biztonsági kamerák által készített filmek rengeteget segítettek - csak elég sok időbe került átnézni a nyolc DVD-re írt felvételeket. Ezek alapján viszont bizonyítani lehet, hogy nemcsak a szülő lopott, hanem a nem büntethető, kiskorú gyermekét is lopásra használta - a Btk. szerint ez kiskorú veszélyeztetésének minősül. Az apát emiatt őrizetbe vették, a bíróság 30 napra előzetes letartóztatásba helyezte. A négy veszélyeztetett gyermeket a gyámhatóság eseti gondnoknál helyezte el, ami azért is kellemetlen a szabadlábon maradt élettársnak, mert így nem ő kapja meg utánuk a családi pótlékot.

A sarkadi Tescót tehát nem fogják bezárni, mert a rendőrségi akció óta a helyzet kezelhető - bent az áruházban. Kívül azonban semmi sem változott. Régen a sarkadi romák többsége dolgozott, szakképzettséget nem igénylő, jobbára betanított munkát végeztek - a helyi cukorgyárban, a Gyulai Húskombinátban, a békéscsabai Barneválban, számos egyéb üzemben - mára azonban mindegyik leépült, vagy tönkrement. Egy dolog biztos, mondja egy helybeli: a sarkadi Tesco-botrány nem írható a világgazdasági válság rovására. Errefelé ugyanis olyan régóta tart a válság, hogy itt egy újabbat már meg sem éreznek.

A Tescót nem zárják be, a rendőrségi akció óta a helyzet kezelhető
A Tescót nem zárják be, a rendőrségi akció óta a helyzet kezelhető
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.