Horváth Aladár: Meg kell akadályozni a "belső Trianon" kialakulását

A szegénység, és nem egymás ellen kell harcolnunk! - hangzott el a Roma Polgárjogi Alapítvány vasárnapi tájékoztatóján. A rendezvényen nyilvánosságra hoztak egy állásfoglalást, amely hangsúlyozza: "cigánybűnözés" nincs, vannak viszont különböző nemzetiségű magyar bűnözők, bűnözői csoportok. A veszprémi gyilkosság - olvasható - "mindannyiunkban felháborodást keltett, de a cigány közösség nem vállal, nem vállalhat kollektív felelősséget a cigány származású személyek tettéért".

Előzőleg a Roma Polgárjogi Alapítvány kezdeményezésére cigány és nem cigány értelmiségiek ültek egy asztalhoz. Horváth Aladár, az alapítvány elnöke szerint a konzultációra azért volt szükség, mert a pattanásig feszült helyzet robbanással fenyeget, "testközelbe került a pogromveszély". A roma vezető elkötelezte magát a társadalmi béke megteremtése iránt, de úgy ítélte meg, az ország gőzerővel halad a jelenleginél is súlyosabb állapotok felé.

"A szegénység ellen kell harcolnunk
"A szegénység ellen kell harcolnunk

A Kádár-korszak végén - mondta Horváth Aladár - egyszer már felmerült az ötlet, hogy hozzanak létre úgynevezett "cigány autonóm területet". Meg kell akadályozni - folytatta -, hogy sok évvel később valami hasonló történjen, az egyre erősödő szegregáció és kirekesztés következményeként egyfajta "belső Trianon" következzen be. Nem szeretnénk "második Koszovót" - jelentette ki a Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője. (Újságírói kérdésre megerősítette: tiltakozásul azért, ahogyan a kormány a miskolci rendőrkapitány nyilatkozatát kezelte, lemondott a roma integrációs tanácsban viselt tagságáról.)

A hozzászóló roma értelmiségiek - többek között Berki Judit, Daróczi János, Ignácz József, Orsós Éva, Szomora Szilárd - arról beszéltek: nem szabad megengedni, hogy egymás ellen fordítsák a társadalom különböző csoportjait. Az egyik felszólaló bírálta a kormányt, mondván, olyan érzése van, mintha szándékosan akarnák összeugrasztani az embereket. Közölte: "a kormány nem áll ki a maga alkotta törvények mellett". Többen hangsúlyozták, hogy magyarnak és cigánynak tekintik magukat: nem is tudják értelmezni azokat a véleményeket, amelyek kétségbe vonják, hogy a romák a magyarsághoz tartoznak-e.

A már idézett állásfoglalás kitér arra is, hogy sosem alakult volna ki "megdöbbentő romlásunk", ha a rendszerváltás után nem követték volna egymást olyan generációk, amelyek tömegesen veszítették el munkájukat, létbiztonságukat, közösségi és egyéni tulajdonukat, kulturális, erkölcsi és lelki fejlődésük tereit. A felhívás szerint újra kell alkotni a "társadalom törvényes és összetartozó szövedékeit": a demokráciát, a közös hazában élők közösségeinek egymásrautaltságát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.