Egységes ingatlanadó csak 2014-től

Alapvetően három reformpilléren nyugszik az a válságkezelő csomag, amelyet Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnök jelent be hétfőn a parlamentben. Az adó-, illetve a szociális rendszer átalakítása mellett javaslatokat tesz majd nyugdíjreformra is. Előrejelzések szerint 3, sőt attól kell tartani, esetleg 3,5 százalékos GDP-csökkenéssel kell számolni az idén. A kormány ennek ellenére is mindenképpen három százalék alatt akarja tartani a büdzsé hiányát.

Választmányi ülést tart ma az MSZP. A politikai menetrend szerint holnap az elnökség és a szocialista frakció tanácskozása mellett a kormány is újabb rendkívüli ülést tart, hogy "pecsétet nyomjanak" a pártelnök-miniszterelnök által a hétfői parlamenti szezonnyitón bejelentendő válságkezelő csomag részleteire.

Az elemzők többsége immár 3-3,5 százalékos gazdasági recessziót jósol erre az évre, de a kormány a GDP-csökkenés ellenére úgy számol, hogy a költségvetés hiányát sikerül három százalék alatt tartani.

A válságra reagáló stabilizációs program tartópillére az adórendszer átalakítása. Eszerint a személyi jövedelemadó alsó kulcsa a mai 18-ról 19-re emelkedik, viszont a legalacsonyabban adóztatott jövedelemsáv felső határát kitolják hárommillió forintra. Így közelít a rendszer az egykulcsos szisztémához, hiszen az adózok majd kilencven százaléka ugyanazt a 19 százalékot "használja" majd. A tervezett adóátrendezés ebben az évben nullszaldós, de a kormány számításai szerint jövőre némi adócsökkentést is hozhat - néhány tízmilliárdot.

A munkát terhelő járulékok szintje öt százalékkal csökken, egyben megszűnik a két különadó. A könnyítéseknek azonban ára is van: három százalékos áfaemelés és várhatóan 5-7 százalékos jövedékiadó-emelés szerepel a másik kosárban. Megszűnnek az adómentes kedvezmények, így a kafetéria, az üdülési csekk. Megmarad jelenlegi szerkezetében az ekho, az eva, nem változik az egészségügyi hozzájárulás, az eho sem.

Az ingatlanadó egységes bevezetését is tervezi a kormány, de csak hosszabb távon. A tervek szerint a jövő év végéig tart majd az előkészület, 2011-től három év türelmi idő lesz az egységes adóformához szükséges átmenethez, a tényleges bevezetés pedig 2014-től várható.

Ami a szociális rendszer átalakítását illeti, itt is lesznek időeltolódások. Jövő január elsejétől fog élni az a szociális számla, amelyen - az államkincstár kezelésében - minden állam által kiutalt támogatás lekérdezhető lesz; 2011-től az önkormányzati segélyekkel együtt. A kontroll átláthatóbbá teszi a rendszert, célzottabbá a támogatásokat - és segít kiküszöbölni a visszaéléseket, például, hogy valaki egyszerre több településen forduljon segítségért az önkormányzathoz. Az univerzális szociális támogatások esetében az alanyi jog megmarad, de a mérték rászorultsági alapon változik, jellemzően úgy, hogy adóköteles lesz - például a lakásépítésnél fölvehető vissza nem térítendő támogatás esetében is. Megmarad a gyed intézménye, de itt is szigorítások lesznek: fél év helyett egyéves munkaviszony szükségeltetik majd a jogosultsághoz, és legfeljebb csak annyi ideig lehet igénybe venni a legföljebb két évig járó juttatást, amennyi időt előtte munkában töltött az igénylő.

A kormányzati válságkezelés, illetve az ehhez kapcsolódó strukturális reformok része a nyugdíjrendszer reformjának előkészítése. Az már korábban kiszivárgott, hogy a kormány a 13. havi nyugdíjat július elsejétől beépíti a havonta folyósított nyugellátásba, ami együtt jár azzal, hogy az ezután nyugdíjba vonulóknak már nem jár a juttatás. Gyurcsány Ferenc várhatóan további lépéseket is szorgalmaz majd nyugdíjügyben.

A pártelnök-kormányfő szeretne egy "nemzeti megállapodást" tető alá hozni a különböző munkavállalói- és érdekszövetségekkel, valamint civil szervezetekkel, egyebek közt annak elfogadására, hogy a következő három évben ne növekedjék a reálbér, viszont garantáltan megmaradjon.

Az átalakítások ebben az évben közel 200 milliárdos megtakarítást jelentenek, jövőre már 550, két évvel később pedig 650 milliárdos költségvetési pluszbevételt, miközben jelentős mértékben tehermentesítik a gazdaságot.

Szekerest és Lendvait is MSZP-elnöknek jelölték

Az MSZP Nógrád megyei küldöttgyűlése Gyurcsány Ferenc mellett Szekeres Imre elnökhelyettest és Lendvai Ildikó parlamenti frakcióvezetőt is pártelnöknek javasolja a párt márciusi tisztújító kongreszszusára . Elnökhelyettesnek javasolják a tisztséget most is betöltő Juhász Ferenc mellett Lamperth Mónikát, az elnöki kabinet vezetőjét, Szekeres Imrét és Ujhelyi István alelnököt. Alelnöknek jelölték Ujhelyi István mellett Gráf József agrár-, Kiss Péter kancellária- és Hiller István oktatási és kulturális minisztert. Elnökségbe javasolják Gráf Józsefet, Mesterházy Attila parlamenti frakcióvezető-helyettest, Herczog Edit EP-képviselőt, Mandur László országgyűlési alelnököt, és Puch László Baranyai megyei elnököt.

 

A miniszterelnök Veres Jánost és Szűcs Erikát is magával vitte a Sándor-palotába
A miniszterelnök Veres Jánost és Szűcs Erikát is magával vitte a Sándor-palotába
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.