Boross Péter: El kell törölni a küszöböt

A MDF egyfordulós, tisztán listás, arányos választási rendszert javasol - erről Boross Péter beszélt tegnap. Gyurcsány Ferenc kormányfő már tett javaslatot kisebb parlamentre: a 199 képviselőből 176-ot listán, egy fordulóban, megyénként választanának meg, 23-at pedig a mandátumot nem eredményező megyei szavazatok alapján.

Az MDF szerint viszont az egész ország egyetlen választókörzet lenne, mivel a választók nem személyekre szavaznak, hanem pártokra - véli Boross, aki szerint a 199 parlamenti képviselő "ideális számnak tűnik", de ehhez megfelelő választójogi törvény is kell.

Boross Péter lapunknak nyilatkozva közölte: el kell törölni az öt százalékos parlamenti küszöböt.

- Miért ne kapjon minden szavazó komoly sanszot arra, hogy nem tűnik el a szavazata? - vetette fel. Ráadásul így egyik párt számára se lenne könnyű kétharmados többséget szerezni. "Kétharmados többségnél mindenféle alkotmányozási ingerenciák születnek. Ez viszont nem jó az országnak; ha jön egy másik párt, elindulhat egy ellentétes alkotmányozási folyamat." Mindazonáltal Boross Péter szerint a 2010-es választásokon a Fidesz valószínűleg kétharmados többséget fog szerezni az Országgyűlésben. Az MDF a visszaélések elkerülésének megakadályozására eltörölné az ajánlószelvényeket, vagy legalábbis megfontolandónak tartaná, hogy azoknak a pártoknak, amelyek már legalább két ciklust töltöttek a parlamentben, ne is kelljen kopogtatócédulákat gyűjteniük. Boross Péter kétkamarás parlamentet szorgalmazott: "a pártküzdelmektől szétszaggatott első kamara ellensúlyt igényel".

Az MDF elnöksége Dragon Pált, a fórum Pest megyei elnökét javasolja parlamenti képviselőnek a mandátumáról lemondott Boross Péter helyére - tájékoztatta lapunkat Herényi Károly elnökhelyettes. Erről ma még a választmány dönt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.