'Aki cigányozik, szavazatokat nyer'

"Aki ma cigányozik, szavazatokat nyer, aki kiáll az emberi jogok mellett, voksokat veszít." Ezt Aba-Horváth István fideszes roma politikus jelentette ki annak kapcsán, hogy számos roma vezető közös nyilatkozatban fejezte ki: magyar polgártársaikkal békében kívánnak élni.

Hajdú-bihari és szabolcsi cigány kisebbségi önkormányzati vezetők tegnap Debrecenben közös nyilatkozatban hangsúlyozták: az országban elszaporodó erőszakos, súlyos bűncselekmények elkövetőit elítélik, függetlenül attól, hogy azok milyen származásúak. A huszonöt roma vezető közleményében többek között az olvasható: "magyar polgártársainkkal békében, egymást segítve, nemzetet építve akarunk boldogulni hazánkban".

A kezdeményezés egyik szervezője, Aba-Horváth István roma politikus, a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat fideszes képviselője sajtótájékoztatóján azt mondta: aki ma cigányozik, szavazatokat nyer, aki kiáll az emberi jogok mellett, voksokat veszít. Kérdésünkre, hogy szerinte milyen adatokra hivatkozva mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke azt: az elmúlt időszakban nőtt a cigány bűnözők száma, Aba-Horváth István azt válaszolta: Orbán olyan adatokra utalhatott, amelyeket például a miskolci rendőrkapitány közölt az ottani bűnözők származásával kapcsolatban.

Pénzes Ferenc, a Debreceni Egyetem politológiatanára szerint Orbán Viktor retorikájában új elem, hogy nyíltan beszél cigányokról a bűnözés kapcsán, emiatt az embernek - mondta - az az érzése támad, mintha a Fidesz elnöke az országban tapasztalható éles cigányellenes közhangulatot akarná meglovagolni.

Orbán profi politikus, aki jól érzékeli, hogy a cigányellenességre mint helyzetre neki is reagálnia kell. Ebből a szempontból a mostani nyilatkozatának is az volt az üzenete, mint az összes többinek eddig: a kormány tehetetlen, képtelen kezelni a társadalom problémáit, ezért mennie kell, hogy újra a Fidesz kormányozhasson.

Pénzes Ferenc szerint azzal nem lenne probléma, ha Orbán Viktor csak arról beszélt volna: szerinte nőtt a bűncselekmények száma. Hiszen egy válságos időszakban ez igaz lehet. De az már érthetetlen, hogy a Fidesz elnöke milyen adatok alapján állapította meg a roma származású bűnelkövetők számának állítólagos növekedését. Kitől kapott ehhez adatokat? Magyarországon ugyanis nem létezik olyan statisztika, amely a bűnözőket etnikai hovatartozásuk szerint megkülönböztetné. A Fidesz elnökének az a mondata, amely szerint cigánybűnözés nincs, de cigány bűnelkövetők vannak, nyilvánvaló igazságot tartalmaz, amiben egyébként semmi új nincs. A problémát továbbra is az jelenti: honnan veszi a Fidesz elnöke, hogy a cigányok által elkövetett bűncselekmények száma nő. Ez ugyanis gyanús hangsúlyt ad a nyilvánvaló igazságot tartalmazó kijelentésének. A politológus úgy véli: nehéz eldönteni, hogy Orbán Viktor megjegyzése politikailag miképpen értékelhető, mert ez valójában attól függ, hogy a magyar társadalom különböző és szembenálló politikai erői között adott kérdésekben milyen konszenzusok alakultak ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.