Élettársi nyilvántartás készül

A kormány átdolgozta az Alkotmánybíróság által megsemmisített, a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt, amit hamarosan újra a parlament elé terjeszt. Ez a törvényjavaslat is lehetővé teszi, hogy azonos nemű párok hivatalosan megerősítsék élettársi kapcsolatukat.

A kormány átdolgozta és újra a parlament elé terjeszti a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt, amit az Alkotmánybíróság decemberben megsemmisített. Az átdolgozott javaslat szerint egységes közjegyzői élettársi nyilvántartás létrehozását tervezik. E nyilvántartásba, ami valójában számítógépes adatbázis, úgy lehet bekerülni, hogy a párok közjegyző előtt nyilatkoznak: élettársi kapcsolatban élnek. Ezt külön- és azonos nemű párok is megtehetik. A nyilvántartásba vételt közösen kell kezdeményezni, a törlést az adatbázisból viszont bármelyik fél kérheti. Akik a nyilvántartásban együtt szerepelnek, azokat minden eljárásban élettársnak tekintik minden egyéb igazolás nélkül mindaddig, amíg egyikük meg nem hal, házasságot vagy újabb bejegyzett élettársi kapcsolatot nem létesít, vagy nem nyilatkozik az élettársi együttélés megszűnéséről. Ha az élettársi kapcsolatból gyerek születne, nem kell külön apasági nyilatkozatot tenni. Ezen túlmenően azonban a nyilatkozathoz többletjogok nem fűződnek.

A törvényjavaslat szerint az azonos nemű párok - és csak ők - bejegyzett élettársi kapcsolatban is élhetnek. Ezt a kapcsolatot anyakönyvvezető törvényesítené, felbontására csak közjegyzői vagy bírósági úton lenne mód. Ezzel a lehetőséggel különneműek nem élhetnek. Így reagál az AB kifogására a javaslat. Az új változat a házastársakkal azonos szabályok alá rendeli az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolatában a vagyonközösséget, a tartást, a lakáshasználatot és az öröklési jogi helyzetet - tájékoztatott az igazságügyi minisztérium. A tervezet nem teszi lehetővé, hogy azonos neműek házasságot kössenek, gyermeket fogadjanak örökbe.

A bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt az Alkotmánybíróság azért semmisítette meg, mert kifogásolták, hogy a külön- és azonos nemű párok között is létesíthető kapcsolat sokkal inkább hasonlít a házasságra, mint a hagyományos élettársi kapcsolatra. Az AB szerint "kvázi" házassági közösséget hoz létre, ez pedig ellentétes a házasság védelmének alkotmányos kötelezettségével. Az azonos nemű párok körében viszont - akik az alkotmánybírák egy korábbi döntése szerint nem köthetnek házasságot - a kapcsolat jogi elismerése nem alkotmányellenes. Vagyis: a bírák a regisztrált élettársi kapcsolatot a meleg és leszbikus párok esetében elfogadhatónak tartották. A miniszterelnök ezt követően kérte fel az igazságügy-minisztert, hogy készítsen elő olyan törvényjavaslatot, amely kiküszöböli a kifogásolt "jogtechnikai problémát". Az átdolgozott törvényjavaslat a napokban kerül az Országgyűlés elé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.