Ítélet békési kórházi ágyakról

Jogerősen hatályon kívül helyezte a Legfelsőbb Bíróság Molnár Lajos volt egészségügyi miniszter azon határozatát, amely a Békés Megyei Önkormányzat fenntartásában működő egészségügyi intézmények ágyszámcsökkentéséről rendelkezett - jelentette be tegnap Domokos Lajos, a megyei önkormányzat fideszes elnöke.

A Molnár-féle kórháztörvény 22 százalékkal csökkentette a megyei kórház ágyainak számát, s ezzel csaknem kétmilliárd forint bevételt veszített el az intézmény az elmúlt két évben. Most egy olyan döntést semmisített meg az LB, amely mára már nem is létezik, hiszen az Alkotmánybíróság útmutatása alapján a jogalkotók tavaly lényegében átírták a kórházkarcsúsító törvény ezen passzusait. Vagyis a miniszter már nem hozhat döntést a kórházi ágyak számáról.

A Békés megyei kórház működtetését már az új törvény szellemében átírt szerződés alapján finanszírozza az egészségbiztosító. Az MTI szerint Domokos azt mondta: a bírósági döntés új eljárásra kötelezte a tárcát. Ezt vitatja a szaktárca. Az AB útmutatása alapján elfogadott új jogszabály már nem teszi lehetővé a miniszter számára a hivatkozott határozatok felülvizsgálatát, illetve az új eljárást. (D. A. N.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.