Előzetesben Erzsébetváros polgármestere

Hunvald György erzsébetvárosi polgármestert előzetes letartóztatásba helyezték, a politikus ennek ellenére nem mond le a Fővárosi Közgyűlésben betöltött mandátumáról.

Első fokon egy hónapra előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság Hunvald Györgyöt, Erzsébetváros szocialista polgármesterét. A bíróság szerint fennáll a bűnismétlés veszélye és a nyomozó hatóság eljárásának befolyásolása. A polgármestert hétrendbeli, különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, bűnszervezet tagjaként elkövetett csalással és kétrendbeli, különösen jelentős kárt okozó, üzletszerűen, bűnszervezet tagjaként elkövetett csalás bűntettének kísérletével gyanúsítják. Az Index internetes portál szerint a Zuschlag-ügyhöz hasonlóan ez esetben is lehallgatták a gyanúsítottak telefonjait, az értesülést a főügyészség nem kommentálta.

A főügyészség 14 önkormányzati tulajdonú bérház eladását vizsgálja, amelyről még 2003- 2004-ben döntött a VII. kerület. A gyanú szerint csaknem egymilliárdos kárt okozott a kerületnek a házeladásokat előterjesztő gazdasági bizottság SZDSZ-es vezetőjéből, Gál Györgyből, az ingatlanokat az előre megbeszéltek szerint a piaci ár alatti értéket meghatározó értékbecslőből és az ötletgazda vállalkozóból, az önkormányzat lakásépítő cégének korábbi résztulajdonosából álló bűnszervezet.

Eközben újabb, gyanús házügyről ír a hvg.hu; e szerint a Péterfy Sándor utca 34. szám alatti ingatlan pincéjének bérlője tíz évig bombázta vételi szándékával a kerületet, azonban elutasították, mondván, a ház nincs kijelölve értékesítésre. Ennek ellenére 2004-ben a házat váratlanul eladták a Homerton Kft.-nek, amelynek tulajdonosai közösen alapítottak egy Kazinczy utcai ingatlanfejlesztésre projektcéget az önkormányzattal. Azóta a Péterfy Sándor utcai épületet a földdel tették egyenlővé, a bérlő raktárával és annak árukészletével együtt. Emiatt az azóta meghalt vállalkozó özvegye feljelentést tett.

A polgármester ártatlannak vallja magát, az őrizetbe vétel és a gyanúsítás ellen panaszt emelt, az előzetes letartóztatás elrendelése ellen fellebbezett. Hunvald egyelőre nem tett eleget a fővárosi MSZP felszólításának, hogy mondjon le fővárosi közgyűlési mandátumáról, és függessze fel párttagságát. Ezzel kényelmetlen helyzetbe hozza a fővárosban saját pártját és az SZDSZ-t, hiszen a közgyűlésben patthelyzet alakult ki, az eddig egyfős többségű koalíciónak és az ellenzéknek ugyanannyi mandátuma van. "Nincs közjogi eszközünk arra, hogy lemondásra kényszerítsük Hunvaldot" - mondta Steiner Pál fővárosi MSZP-frakció-vezető. Mivel súlyos döntések várnak a fővárosi koalícióra - február végén tárgyalják Budapest ez évi költségvetését -, abban bízik, hogy a helyzetet az ellenzék is méltányolja, és konfliktus helyett együttműködésre késznek bizonyul.

- Most derül ki csak igazán, mennyire számít valódi ellenzéknek a fővárosi MDF-frakció - mondta lapunknak Tarlós István. A Fidesz-frakció vezetője szerint van olyan szakmai költségvetés-tervezet, amelyre a legnagyobb ellenzéki párt rá tudna bólintani, de a városvezetés ilyennel aligha fog előrukkolni. Utalt rá, hogy az e ciklusban elfogadott büdzséhez benyújtott ellenzéki javaslatokat a városvezetés kivétel nélkül lesöpörte, "most viszont, hogy politikailag szorult helyzetbe kerültek, szétterítenék a felelősséget, és együttműködést kérnek". Tarlós hibásnak nevezte a városvezetés újabb, több tízmilliárdos hitelfelvételi szándékát, valamint - a Főgáz tulajdonrészének eladása kapcsán - a "meggondolatlan, féktelen privatizációt". Ha egy "kétes elemektől" mentes költségvetési tervezetről tárgyalnának, Tarlós szerint elvileg elképzelhető lenne, hogy megszavazzák a büdzsét.

Tegnap este Katona Kálmán, az MDF fővárosi frakcióvezetője közölte: megszavazzák a kerületek és a főváros közti ez évi forrásmegosztási rendeletet, amely az állami források főváros és kerületek közötti, törvény alapjáni szétosztásáról szól. Az MDF ugyanakkor a költségvetés elfogadásáról még nem alakította ki az álláspontját.

 

Hunvald György ártatlannak vallja magát
Hunvald György ártatlannak vallja magát
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.