Az emberek többet várnak

"Ha a közbiztonság javításához több rendőr kell, több rendőr lesz. Ha több pénz kell, lesz, ha máshonnan kell elvenni, akkor el fogjuk venni!" - ezt Gyurcsány Ferenc mondta tegnap, az ORFK évértékelő vezetői értekezletén.

Gyurcsány Ferenc eredetileg nem tervezte, hogy részt vegyen az ORFK évértékelő értekezletén, az utóbbi hetek eseményei miatt azonban fontosnak tartotta, hogy a rendőri vezetők előtt szögezze le: bízik a főkapitányban és helyetteseiben. A bűnügyi statisztika európai mércével mérve is kedvező: kevesebb súlyos bűncselekmény történt, a százezer lakosra jutó bűncselekmények száma elismerésre méltó. "Hiába azonban a kedvező statisztika, ha egyes országrészekben az emberek félnek egyedül iskolába küldeni a gyermekeiket, ha vannak olyan települések, ahol reggelre ellopják az udvarról a kerékpárt és a tűzifát." Gyurcsány leszögezte: a rövid távú cél, hogy azok féljenek, akik nem tartják be a törvényeket, az együttélés szabályait.

"Ma mindenkinek az az érdeke, hogy Magyarországnak erősebb, büszkébb, magabiztosabb, cselekvőképesebb rendőrsége legyen, és a jogszerűen intézkedő rendőrnek ne kelljen mérlegelnie, hogy az intézkedése élvezi-e a társadalom teljes támogatását. Olyan helyzetet kell teremteni, hogy még csak eszébe se juthasson senkinek, hogy nem működik együtt a rendőrséggel" - fogalmazott a kormányfő.

- Határozottabb, egyértelműbb, keményebb fellépésre van szükség a bűnelkövetőkkel szemben - mondta. - A rendőr dolga az, hogy intézkedjen, ha törvénytelenséget tapasztal, azonban biztosnak kell lennie abban, hogy felettesei, a rendőrség egésze mögötte áll.

Gyurcsány az elmúlt évek vitatott rendőri intézkedéseiről szólva azt mondta: lehetséges, hogy a rendőrség követett el hibákat. Előfordulhattak törvénysértések is - azokat ki kell vizsgálni. Összességében az elmúlt időszakban, ha nem is hiba nélkül, de kiválóan végezték munkájukat a rendőrök, épp ezért nem szabad megengedni, hogy méltatlan politikai támadások kereszttüzébe állítsák őket. "Disznóság" - mondta -, hogy egyesek rövid távú politikai-hatalmi érdekeiket előtérbe helyezve megkérdőjelezzék a rendőri eljárások törvényességét, megalapozottságát, társadalmi-politikai támogatottságát. Leszögezte: a bűnnek nincs bőrszíne. Magyarázata lehet a bűnnek, társadalompolitikai okai is lehetnek, de mentsége nem. A rendőrnek nem az a dolga, hogy azt mérlegelje, mi vezette az elkövetőt a bűn útjára. Azt majd megteszi a bíró. A rendőr dolga a bűnüldözés.

- Cigányozni azonban nem szabad, sem baráti társaságban, sem interjúban - szögezte le.

Gyurcsány bejelentette: két hetet adott az igazságügyi és rendészeti miniszternek, hogy szükség esetén tegyen javaslatot jogszabályok módosítására, hogy az eddiginél hatékonyabb legyen a rendőrség, az ügyészségek és a bíróságok együttműködése. - Tarthatatlan - mondta a kormányfő -, hogy sokan azok közül, akiket a rendőrség elfog, okkal bízhatnak abban, hogy ügyészi, bírói szakban megúszhatják a felelősségre vonást. S az is, hogy az igazságszolgáltatás szereplőinek ne az legyen az egyöntetű céljuk, hogy a bűnösök megbűnhődjenek. Ugyancsak két hetet kapott a szervezett bűnözés elleni hatékonyabb fellépés lehetőségeinek számbavételére Szilvásy György, a nemzetbiztonsági kabinet vezetője

A kormányfő zéró toleranciát hirdetett az országos bűnelkövetők ellen. Összefogásra hívta fel a településeket, a rendőrséget és a többi hatóságot. "Akik nem tartják be a törvényeinket, olyan erővel találják magukat majd szemben, amelyet nem győzhetnek le."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.