Százmilliárdos lyuk a kormány előtt

A munkahelyeket meg kell tartani, de elsősorban oda kell a támogatást adni, ahol reális esélye van a piac megtartásának. Ebben egyetértés alakult ki a miniszterelnök és az MSZOSZ-hez tartozó szakszervezetek képviselőinek konzultációján. Másban...

A vállalkozásoknál szerveződő, s az MSZOSZ-hez tartozó ágazati szakszervezeti vezetőkkel konzultált tegnap - Kiss Péter kancelláriaminiszterrel - a válság miatt kialakult helyzetről a miniszterelnök. A nyilvánosság kizárásával megtartott, csaknem kétórás találkozón Gyurcsány Ferenc ezúttal sem árult el konkrétumokat. A tárgyalóasztal túloldalán viszont korántsem az elvontságok szintjén beszéltek.

Pataky Péter és Kiss Péter kancelláriaminiszter egyeztet
Pataky Péter és Kiss Péter kancelláriaminiszter egyeztet

Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke lapunknak elmondta, hogy tucatnyi ágazati szakszervezeti vezető tájékoztatta a miniszterelnököt a problémákról, a válság által generált foglalkoztatási gondokról. Abban a kormányfő és az érdekvédők egyetértésre jutottak, hogy fontos a munkahelyek megtartása, a támogatásra fordítható forrásokat azonban ezen belül azoknak a vállalkozásoknak kell juttatni, amelyeknek esélyük van a piac megtartására, sőt, a fejlődésre, innovációra is.

A tervezett adóátrendezéssel kapcsolatban a szakszervezetek kifejtették, ragaszkodnak hozzá, hogy ez ne növelje a legalacsonyabb jövedelemsávba tartozók terheit. A munkavégzést terhelő adók csökkentésére van szükség, amelynek ellentételezéseként elfogadják, hogy bizonyos mértékig nőjenek a fogyasztásra rakódó terhek. Pataky Péter lapunknak megerősítette a konzultáción tett kijelentését, amely szerint "nem viselhető el", hogy úgy szűnjön meg az évi hétmillió forinton felüli munkajövedelemre rakódó négyszázalékos különadó, hogy közben a legalacsonyabb keresetűek terhei növekednek.

A konzultáción felvetődtek a már megszellőztetett intézkedési tervek, így a családtámogatási rendszer átalakítása is. A szakszervezetek elfogadhatónak tartják, hogy a jövedelemhez igazodva differenciálják az alanyi jogon járó juttatásokat, de határozott álláspontjuk, hogy mindenki, aki gyereket nevel, kapjon családi pótlékot. A szakszervezetek óva intették a miniszterelnököt attól, hogy megszüntessék a fizetéseket kiegészítő ebédjegy és üdülési csekk adómentességét.

Lapunk kérdésére Pataky Péter elmondta: ezúttal a kormányfő azért csak az MSZOSZ-hez tartozó szervezetek képviselőivel konzultált, mert ez a konföderáció fedi le a legnagyobb mértékben a reálszférát, s a válság is itt fenyeget elsősorban, ahol az új értéket előállítják. "Szolidárisak vagyunk természetesen azokkal a kollégáinkkal, akik a közintézményekben, a közszolgáltatásban dolgoznak, de a jelenlegi helyzet megoldásához, a versenyképesség, a munkahely megtartásához szükséges forrásokat mégiscsak a reálgazdaságban kell előállítani, ahol a szervezett dolgozók az MSZOSZ-hez tartoznak" - fogalmazott Pataky Péter.

Információink szerint a kormány vasárnapi rendkívüli ülésén dönt a több mint százmilliárdos költségvetési lyuk befoltozásáról. A visszaesés súlyosbodása ugyanis kétszázmilliárdos nem kalkulált hiányt okozott. A kormány ezért már zárolt a minisztériumoktól 47 milliárd forintot, s a napokban jelentettek be újabb hatvanmilliárdos zárolást. A még szükséges összeget az államigazgatáson már nem lehet megspórolni, a lefaragások után ezek a források már túlzottan "kifeszítettek". Bevétel szerezhető viszont a gyed szabályainak szigorításából (fél év helyett egyéves munkaviszony kell a jogosultsághoz, és munkaviszony idejéhez kötött a kifizetés időtartama), illetve a 13. havi nyugdíj esetleges beépítéséből is.

Mezei Márk, a politikai kommunikációval és elemzéssel foglalkozó Largitio Strategy ügyvezető igazgatója lapunk kérdésére azt mondta: egyelőre csak a pénzügyi válságot úsztuk meg, a reálgazdaság "stroke-ja" még hátravan. "Ha úgy tetszik, a válságkezelés elhozta azt a pillanatot, amikor - akár sokkterápia jelleggel - meghozhatók az elmúlt ciklusokban elmulasztott döntések. Minden válság egyben lehetőség is arra, hogy hozzányúljunk a társadalombiztosítás, az egészségügy és a szociális ellátórendszerek strukturális reformjához" - fogalmazott Mezei Márk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.