Ígéret már van a kártyás mérőórákra

A szociális tárca várhatóan törvénymódosítást kezdeményez annak érdekében, hogy a mélyszegénységben élő rászorulók - számukat egymillióra teszik - mindegyike kaphasson az áramszolgáltatást szabályozó, úgynevezett kártyás mérőórát. Jelenleg ugyanis csak hat-nyolcezer családnál van ilyen.

A sajókazai családok kálváriája több mint tíz éve tart: amióta a borsodi bányák bezártak, a romatelepen élőknek nincs munkájuk, jövedelmeik nem fedezték az egyre duzzadó közüzemi tartozásaikat. A szolgáltató kikapcsolta az áramot, majd leszerelte az órákat. Ezt a helyzetet elégelte meg néhány asszony, és önsegítő gyülekezeteket alapítottak. Képviselőik tegnap Teleki Lászlóval, a roma- ügyekért felelős politikai államtitkárral és a miniszterelnöki kabinet munkatársaival találkoztak a Parlamentben. Itt szóba került, hogy a szociális törvény adósságkezelésre vonatkozó passzusa hátrányosan érinti a kistelepüléseket, és ezen a jogalkotónak változtatnia kellene. Arról is tárgyaltak, hogyan tudnának az adósságcsapdából kilábalva fizetős mérőórákhoz jutni.

A szociális minisztérium államtitkára, Kovárik Erzsébet megígérte, hogy munkatársaival személyesen mennek Sajókazára, hogy megnézzék, miként élnek a családok. A tárcánál úgy látják, szükség lesz a jogszabályok módosítására. A védendő fogyasztó kritériumainak közel egymillió ember felel meg, azaz ennyien lennének jogosultak kártyás mérőórára, mégis, mindössze hat-nyolcezer családnál van ilyen. A szolgáltatók működését szabályozó törvényen keresztül kell a védendő - szociálisan rászoruló - fogyasztókat segíteni. Az áramszolgáltató ugyanis önszántából nem fogja a mélyszegénységben élő emberek áramhoz jutását segíteni.

Huszonhárom család - mintegy 150 személy - maradt hétfőtől áram nélkül az észak-borsodi Farkaslyuk egyik utcájában, ahol szinte csaknem minden felnőtt munkanélküli. Megtudtuk: az Észak-magyarországi Áramszolgáltató (Émász) Zrt. az illegális áramvételezés, valamint az ottani fogyasztók tartozásai miatt állította le szolgáltatását.

A sajókazaiak a Parlamentbe mentek
A sajókazaiak a Parlamentbe mentek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.