Az elnök úr kérdezett, én válaszoltam

"Az elnök úr kérdezett, én válaszoltam" - közölte Orbán Viktor a köztársasági elnökkel folytatott tegnapi megbeszélés után. A leírás pontos: a meghívó az államfő volt, aki kérdezett. A Fidesz elnöke válaszolt, Sólyom László azonban nem reflektált. Így azt sem tudhatjuk, mit gondol Orbán állításáról, amely szerint meg kell nevezni a bűnelkövetők származását is, illetve mi a véleménye az elnöknek vendége kormányt illető radikális támadásáról.

Az államfő tegnap délben csaknem egy órán át tárgyalt Orbán Viktorral a pénzügyi-gazdasági válság nyomán kialakult helyzetről, illetve a közbiztonság állapotáról. A Fidesz elnöke a találkozót követően közölte, elmondta az államfőnek, hogy a kormányzó párt nem érti a világot és az országot fenyegető válság lényegét, ezért képtelen azt a siker reményével kezelni. Kudarcot kudarcra halmoz.

- A kormányzati logika középpontjában a költségvetés válsága áll, holott nem az államháztartás, hanem a magyar háztartások vannak válságban. Vagyis nem az állam felől kellene gondolkodni, amikor válságkezelésről van szó. A kormány válságkezelő csomagja azonban továbbra sem vállalja a jelentős adócsökkentést, kamatcsökkentést, nem helyezi át a súlypontot a gazdaság fejlesztésére - állította Orbán, aki hozzátette: "semmi jóval nem tudta kecsegtetni a köztársasági elnököt".

A tárgyalás szokásjoga szerint Sólyom nem reagált semmire, hivatalának később kiadott közleménye is csak a megbeszélés tényét és témáit rögzítette.

Kérdésünkre válaszolva Orbán Viktor közölte: biztosította a köztársasági elnököt arról, hogy a Fidesz készen áll a kormányzásra. További felvetésünkre, hogy e bejelentéssel együtt ismertette-e a Fidesz konkrét válságkezelő elképzeléseit, Orbán Viktor azt mondta: az Erős Magyarország című Fidesz-program érvényben van. E szerint a vállalkozások megerősítése jelent kiutat, a gazdaságpolitika nem más, mint a munkahelyek megvédése. Jelentős adócsökkentés nélkül nem lehet fordulatot elérni, "nem toldozgatni, foldozgatni kell". Politikai fordulatra van szükség, cselekvőképes kormány kell - mondta Orbán.

A Fidesz elnöke megosztotta az államfővel azt a véleményét, hogy a kudarcok miatt az ország dühös, elkeseredett, ezért egyre durvábbak a bűncselekmények. Szerinte céltudatos, energikus, cselekvőképes kormány kellene Magyarországon, ezzel lehetne a közbiztonságot és a gazdaságot is helyreállítani. "Nem titkoltam el azt sem a találkozón, hogy a liberális demokrácia értékeit tiszteletben tartva, bizonyos tényeket világossá kell tenni. Ki kell mondani, hogy a súlyos bűncselekményeket elkövető cigány származásúak aránya napról napra növekszik. Aki erről nem beszél, becsukja a szemét, az súlyosbítja a bajt. Nevén kell nevezni a dolgokat. "Nem lehet a közbiztonsághoz úgy viszonyulni, ahogyan azt a kormány teszi, vagyis, hogy az áldozatok származására leginkább cigány származására, vagy bőrszínére hivatkozva állandóan az elkövetőket, a bűnözőket mentegeti, ahelyett, hogy a kézre kerítésükről intézkedne, vagy az áldozatok oldalára állna" - fogalmazott Orbán Viktor, aki lapunk kérdésére, hogy eszerint helyes-e cigánybűnözésről beszélni, úgy válaszolt: "Én a cigánybűnözés szót sohasem használom, de cigány bűnözők azért vannak."

Orbán Viktor szerint a bűnözési hullámot szigorúbb büntetések, gyorsabb eljárások nélkül megfékezni nem lehet. Mindamellett, hogy semmilyen nosztalgiát nem érez a Kádár-korszak, a kommunista rendszer iránt, de 1990-et megelőzően a roma kisebbségekhez tartozók 80-85 százaléka dolgozott, ma 20-25 százalékos ez az arány. "Ha egy ilyen helyzetben élő népesség nem kap munkalehetőséget, törvényszerű, hogy a bűncselekmények száma nőni fog. Ha nem térünk vissza ahhoz a politikához, hogy a roma népességhez tartozó honfitársaink legalább 60-80 százaléka rendelkezzen munkahellyel, akkor nagyon nehéz lesz a kérdés közbiztonsági oldalát kezelni" - mondta a Fidesz elnöke.

Úgy tudjuk, holnap Gyurcsány Ferenc kormányfő lesz a Sándor-palota vendége. Az államfő a héten az Állami Számvevőszék elnökével, Kovács Árpáddal és Simor Andrással, a Magyar Nemzeti Bank elnökével is találkozott.

A Charta hisztériakeltéssel vádolja a Fideszt

 

A Magyar Demokratikus Charta tegnapi nyilatkozata szerint a Fidesz gyalázatosan viselkedett a veszprémi gyilkosságot követően. A párt elnöksége újabb demokratikus határt lépett át akkor, amikor a szörnyű gyilkosságnak etnikai színezetet kívánt adni, és a roma kisebbséggel hozta összefüggésbe a történteket. Hazugság, hogy Magyarországon az elmúlt években drámaian emelkedett a brutális bűncselekmények száma, és alaptalan a vád, hogy a kormány nem akarja garantálni az emberek életének, vagyonának biztonságát - fogalmaz a nyilatkozat, amely szerint nemtelen politikai hisztériakeltés azt állítani, hogy itt bárki is "etnikai alapon próbálja mentegetni az elkövetőket", hiszen senki nem próbálkozott ilyesmivel.

A Fidesz elnöke "semmi jóval nem tudta kecsegtetni" az államfőt
A Fidesz elnöke "semmi jóval nem tudta kecsegtetni" az államfőt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.