"Raffael Sándor vagyok, félek"

Enyingen vasárnap kommandósok álltak készenlétben, hétfőn pedig rendőrautók cirkáltak az utcákon. A helyi romákra vigyáztak, akik attól félnek, hogy a veszprémi merénylet miatt rajtuk állnak bosszút, pedig a körözött Sztojka Iván és családja már nincs a városban.

Az enyingi romák többsége retteg, hogy rajtuk torolják meg Sztojkáék tettét

A vasárnap hajnali veszprémi gyilkosság elkövetésével eddig három személyt gyanúsított meg a rendőrség. A brutális tett után Magyarországról gépkocsin elmenekülő, sárbogárdi Raffael Sándort és a budapesti Németh Győzőt Ausztriában vették őrizetbe, s jelenleg Grazban tartják fogva őket. A harmadik személy, Sztojka Iván enyingi lakos még szökésben van: az ő kézre kerítésére külön nyomozócsoportot alakítottak.

A 7300 lelkes Fejér megyei kisvárosban felbolydult az élet, amióta kiderült, hogy a veszprémi tragédia egyik gyanúsítottja a földijük. Sztojka Ivánt mindenki ismeri a városban.

- Jaj, drága uram, menjen innen! - fogja könyörgőre a középkorú roma asszony, amint megtudja, hogy újságíró vagyok. - Nem akarunk semmit sem nyilatkozni, félünk a Sztojkáéktól. Ha meglátják, hogy beszélünk magával, bajba kerülhetünk!

- Ugyan már, a Sztojkáék elmenekültek! - inti le az aszszonyt a férje. - Nem tőlük kell félni, hanem a gárdistáktól. Meg a szerbektől. Ki véd meg minket, ha ránk jönnek?

Az állítólagos 300 szerb katona - a súlyosan bántalmazott kézilabdás, Zsarko Sesum édesapjához köthető fegyveresek - bosszúhadjáratáról szóló rémhírek rettegéssel töltötték el az enyingi romákat.

- Nálam jobban senki nem örül annak, hogy már elfogták az egyik gyilkost - mondja egy ötven körüli roma férfi. - Engem is Raffael Sándornak hívnak, úgy, mint az egyik körözött alakot. Semmi közöm nincs hozzá, nem is ismerem. Csak ezt mások nem biztos, hogy tudják. Félek, hogy összekevernek vele.

- Hatalmas puccos ház, drága autók, feltűnő ékszerek, kopaszra borotvált fej, kivillanó tetkók: mondjak még valamit? - néz rám az enyingi főutcán egy fiatalember. - Biztos három műszakban dolgozik valahol betanított munkásként, ugye? Ne hülyítsük egymást, ő egy bűnöző és kész!

A sommás véleménnyel Sztojka családját sem tudtuk szembesíteni: a szomszédok szerint már vasárnap eltűntek a városból, pontosan senki sem tudja, hogy hová.

- Én csak annyit mondhatok, hogy nem tudom, miből él a Sztojka család - mondja Tóth Dezső, Enying polgármestere. - Ivánt gyerekkora óta ismerem, tanítottam őt az általánosban, a mai napig köszönő viszonyban vagyunk. De arról nem tudok, hogy bármit is dolgozna. Csak azt látom, hogy szépen gyarapodik.

Angyal Gábort, az enyingi rendőrőrs parancsnokát hiába kérdezem Sztojkáékról. Nem kapott engedélyt arra, hogy nyilatkozzon. Így egyelőre csak annyi információnk van, amennyit a helyiek mondanak a Sztojka család látványos gazdagodásáról. A közvélekedés szerint a Sztojka família feje elsősorban a Balaton déli partján, illetve Olaszországban védelmi pénzek beszedésével, pénzbehajtással, örömlányok futtatásával foglalkozik. Az illegális pénzszerzésben négy-öt rokon család férfi tagjai segítik. A rendőrségen senki sem kívánta kommentálni az értesüléseinket, csupán annyit közöltek a férfiról, hogy garázdaság és testi sértés miatt korábban már volt büntetve.

Sztojka Iván két évvel ezelőtt több hónapot ült előzetes letartóztatásban, amikor a nagy visszhangot kiváltó Prikkel-ügyben egy ideig személyi szabadság megsértésével gyanúsították. Az akkori nyomozás során aztán kiderült, hogy nem volt köze a mezőszilasi Prikkel házaspár megöléséhez.

- Enyingen körülbelül hétszáz roma él, többségük még csak a közelébe sem jut Sztojkáék világának - mondja Tóth Dezső. - Az enyingi romák nagy része szerény körülmények közt, többnyire segélyekből él, esetleg lomizással, csiga- vagy bodzagyűjtéssel foglalkozik. Ha igazak azok a feltételezések, hogy a Sztojka család férfi tagjai bűnözők, akkor azt nem itt teszik, ide csak aludni járnak. Enyingen se diszkó, se éjszakai szórakozóhely.

Enyingen a bűncselekmények között a falopások, a betörések, a temetőrongálások állnak az első helyen. Az általunk megkérdezettek szerint ezeknek legalább a kétharmadát helyi romák követik el.

- Én inkább úgy fogalmaznék, hogy általában a legszegényebb enyingiek tévednek a tilosba - mondja a polgármester. - Ez tipikus megélhetési bűnözés, márpedig a szerény körülmények közt élők többsége roma. Mindenképpen meg kell akadályozni, hogy Sztojkáék miatt az indulatok a vétlen enyingi romákra zúduljanak.

Lincshangulatnak egyébként nincs nyoma a kisvárosban. Tegnap nyugodt mederben zajlott az élet. Csak a szokásosnál többet járőröző rendőrautók jelezték: feszült a helyzet.

- Én még vasárnap este elküldtem az asszonyt meg a két gyereket az ide száz kilométerre lakó anyámhoz - mondja egy roma férfi a Maros utcai cigánysoron. - Csak akkor hozom haza őket, ha elfogják Sztojkát.

Szerettük volna megkérdezni Farkas Ildikót, az enyingi cigány kisebbségi önkormányzat elnökét, de nem kívánt nyilatkozni. Tóth Dezső szerint ez érthető: - Ildikó közeli rokonságban van Sztojka Ivánnal. De nem hiszem, hogy ezért zárkózna el a nyilvánosság elől. Szerintem ő is fél. Mint a többi enyingi roma.

Enyingen nincs bűnbanda, de itt is többet járőröznek
Enyingen nincs bűnbanda, de itt is többet járőröznek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.