'Ahová az álmaim vezettek'

Én most megérkeztem oda, ahová az álmaim vezettek - fogalmazott lapunknak Szijjártó Péter, miután Orbán Viktor kabinetfőnöke lett. Szerinte Kövér Lászlónak igaza van - az elvtársak "elvtársaknak" szólítják egymást.

"Motorcsónakkal lehet manőverezni"
"Motorcsónakkal lehet manőverezni"

- "Már nem tankhajót vezetünk a nyílt tengeren; motorcsónakkal cikázunk a fürdőzők között" - így jellemezték a Hírszerzőnek a Fidesz irányítási rendszerének átalakítását. Értelmezné ezt?

- Ha tankhajót kormányzunk nyílt vízen, két-három nap is van arra, hogy a kormányt elfordítsuk. Egy kis motorcsónakkal viszont lehet manőverezni. Szűk másfél éven belül két választás lesz, rugalmasabb irányítási struktúrára van szükség.

- Lesz a Fideszt átmozgató változás, vagy maradnak a fidelitasosok - Cser-Palkovics András, Koszorús László, Ágh Péter -, a közvetlen munkatársai?

- Strukturális-adminisztratív szinten lesz változás.

- Volt már elnöki kabinetfőnök Rogán Antal, most polgármester; Navracsics Tibor, aki frakcióvezető lett, Deutsch Tamás pedig EP-képviselő lesz. Ön mit tervez?

- Gimnazista voltam, amikor megérintett a politika; a világlátás, a családi múlt egyértelművé tette, hol a helyem: anyai ágon a dédnagyapám gyáros volt Komáromban, így kikiáltották a rendszer ellenségének, mindenüket államosították, a családot tönkretették, dédnagyapám öngyilkos lett. Mindez még édesanyám egyetemi felvételi vizsgájakor is előkerült. Egy ilyen személyes indíttatás nem biztos, hogy valakit a politikai pálya felé kell hogy lökjön, de azért ad egyfajta beállítódást. Szüleim eléggé apolitikusak. Nyilvánvalóan keresztény-konzervatív szavazók, mindig a Fideszre voksolnak, de csak négyévente politizálnak. Rám az volt elementáris hatással, amikor Orbán Viktor 1996-ban látogatást tett a győri bencéseknél. S emlékszem minden idők legjobb választási plakátjára 1998-ból, amelyen Orbán Viktor, Áder János, Kövér László, Deutsch Tamás és Pokorni Zoltán jönnek szembe. Akkor léptem be a Fideszbe. Az volt az álmom, hogy azok mellett az emberek mellett dolgozhassak, akik a plakáton szerepeltek. Tehát megérkeztem oda, ahová az álmaim vezettek.

- Már érezheti, milyen az út, amelyre lépett. Nemrég a Fidesz pofátlanságnak nevezte, hogy Veres János 14 milliós Audit kapott - aztán nyilvánosságra került, hogy Szijjártó Péternek egy Audi A4-est bérel a SEAT FOTON győri kosárlabdaklub.

- Ami a "pofátlanság" keménységét illeti, a húszas éveikben járó politikusoktól senki sem várhatja el, hogy kimódoltan nyilatkozzanak. Ami a szívükön, az a szájukon. Ami engem illet: a miniszter számára vett Audi közpénzből van, amivel én járok, nem. Az általam vezetett győri sportklub nem közpénzből bérel autókat.

- De évi 41 millió forint közpénzt kap.

- Azt nem autóbérlésre költjük, hanem sportszakmai célú kiadásokra. Van önkormányzati igazolásunk az elszámolásokról. Ez nyilvános is.

- Az MDF-es Karsai Péter lemondásra szólította fel, mert a sportklub szponzorától, egy magáncégtől kapott autót használ, s felveti: mit kap a cég cserébe? Mivel ön a győri önkormányzat gazdasági bizottságának is az elnöke.

- Karsai Pétert nyilván frusztrálja, hogy felsült a Bagó-ügyben, és én ezt többször is a fejére olvastam. Ezért beszél most butaságokat.

- Ennyi volna? Kovács Ferenc Vas megyei fideszes közgyűlési elnök tízmilliós Volkswagent kapott közpénzből.

- Arra, hogy a megyei önkormányzatoknál mi és hogyan történik, nekem, a Fidesz kommunikációs igazgatójának kevés rálátásom van. Nyilván helyes, ha most minden, közpénzzel gazdálkodó szervezet vezetője önmérsékletet tanúsít.

- Kommunikációs szinten nem ellentmondásos az, hogy amikor az IMF vezérigazgatója Magyarországon volt, Orbán Viktor is találkozott vele, míg másnap egy fórumon Kövér László azt mondta: "Dominique Strauss-Kahn ugyanabból a bandából való, mint Gyurcsány Ferenc, szólíthatnák egymást elvtársnak"?

- Az, hogy az IMF-küldöttség, ha Budapestre látogat és találkozik a legnagyobb ellenzéki párt elnökével és vezető politikusaival, természetes. Amiről pedig Kövér László beszélt, az az igazság. Dominique Strauss-Kahn szocialista politikus, francia kormánytag is volt. Ismereteim szerint a Szocialista Internacionáléban az elvtársak elvtársaknak szólítják egymást.

- A bandázás eléggé durva dehonesztáló stílus, nem?

- Dominique Strauss-Kahn és Gyurcsány Ferenc valóban ugyanabból a társaságból való, hiszen a Szocialista Internacionáléban nyilvánvalóan mindketten komoly tevékenységet fejtenek ki.

- És az nem kettős - az üzleti köröknek, illetve a népnek szóló - beszéd, hogy a Financial Timesnak Orbán Viktor azt mondta: a kormány nem tudta kihasználni a pénzügyi válság által kínált lehetőséget a nagy szerkezeti reformok elindítására, holott a népszavazással a Fidesz blokkolta a reformokat? A Fidesz elnökének reformelkötelezettségéről Gyurcsány Ferenc azt mondta, az maga a hazugság.

- Amikor Gyurcsány Ferenc mondja másról, hogy hazudik, annak azért megvan a maga diszkrét bája! Amikor a kormány reformokról beszél, brutális megszorítások lesznek.

- Lehet nagy szerkezeti reformokat véghezvinni kiadáscsökkentés nélkül?

- Már miért ne lehetne?

- Orbán Viktor is sürgette már reformalap létrehozását. Talán mert a nagy reformok pénzbe kerülnek?

- A reformalaphoz szükséges forrásokat nem az emberektől kell elvenni. El lehet érni gazdasági növekedéssel, és el lehet érni önkéntes szerepvállalással a nagy gazdasági szereplők részéről. A reformok nem szükségszerűen járnak megszorításokkal.

- Válság esetén sem?

- Nem. Ha körülnézünk Európában, láthatjuk: a kormányok nem megszorításokkal élnek, hanem a gazdasági növekedést ösztönzik. Az elmúlt hat év kormányzása a gazdaságot a végletekig legyengítette. A Fidesz elmondott négy javaslatot: politikai-kormányzati, fejlesztési, foglalkoztatási és adóreform. De ha a foglalkoztatás terén a szociális tárca csak addig jut, hogy a Hócipőben hárommillió forintért cikket vesz, s grandiózus bejelentéseket tesz - miközben az a hír, hogy a BorsodChem 550, a Flextronics pedig 400 embert bocsát el -, látni kell, a kormány kudarcot vallott, képtelen a munkahelyek megvédésére.

- Tudja ön is, hogy számos intézkedést tervez a kormány, például azt is, hogy az ötödik nap munkabérét megfizeti az állam a munkaadók helyett. Navracsics Tibor azt mondta: mire a választók megtisztelik a bizalmukkal a Fideszt, addigra lesz részletes válságkezelési tervük. Vagyis a választási kampány során nem teszik le válságmenedzselésük programját?

- Van ennek az országnak egy kormánya, amely birtokában van az összes számnak. Ezeknek egy részét manipulálja, egy másik részét pedig titkolja. Mint tudjuk, átverték már az EU-t, az államfőt, az egész országot. Van egy kormány, amely törvényeket hozhat, s a két - valójában kormánypártként viselkedő - ellenzékinek nevezett párttal, az SZDSZ-szel és az MDF-fel össze is szokta tákolni a többségét. Ha valakik, akkor ők vannak cselekvési pozícióban, mi csak javaslatokat tudunk tenni. A kisebb parlamentről szóló javaslatunk napirendre tűzését például 67-szer szavazták le.

- A kampányban eltitkolhatja a Fidesz a kilábalás intézkedési tervét?

- Nem mi szoktuk titkolni a terveinket.

- Asztalfiókban vannak a terveik?

- Számos javaslat van. A Fidesz környékén sok, nagy tekintélyű gazdasági szakember dolgozik, különböző műhelyekkel. Az élőmunkára rakódó terhek csökkentése a cél, és a családok adókedvezménye nem sérülhet. Vannak konkrét javaslatok, s majd a helyzetnek megfelelően kell választani a forgatókönyvek közül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.