Csak Szili Katalinnak van esélye Páva Zsolt ellen?

Az MSZP pécsi szervezetében - úgy tűnik - többségben vannak azok, akik azt szeretnék, hogy Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke legyen a párt polgármester-jelöltje. Valószínűleg a jelöltválasztással függ össze, hogy Juhász Istvánt, a Pécsi Közgyűlés korábbi "erős emberét" az MSZP-frakció visszahívta minden funkciójából.

Puch Lászlót, a közlekedési tárca államtitkárát választotta szombaton az MSZP baranyai tisztújító küldöttgyűlése a párt megyei szervezetének elnökévé. A posztot korábban Tasnádi Péter, Pécs január 27-én elhunyt polgármestere töltötte be. A szombati küldöttgyűlésen - a kiszivárgott hírek szerint - központi téma volt, hogy az MSZP kit indítson a Tasnádi halála miatt esedékes időközi polgármester-választáson. Az általunk megkérdezett küldöttek - nevük mellőzését kérve - valamennyien azt mondták: Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét szeretnék megnyerni, hogy vállalja a megmérettetést.

Tasnádi Péter halála után Tóth Bertalan, Pécs alpolgármestere, a pécsi MSZP-szervezet elnöke látszott lehetséges jelöltnek. A fiatal politikust azonban a pécsi szocialisták többsége - tudván, hogy a közvélemény-kutatási adatok alapján az MSZP nagy hátrányban van a Fidesszel szemben - esélytelennek tartja a választáson. A Fidesz valószínűleg Páva Zsoltot indítja, aki ismert ember a városban, s van polgármesteri tapasztalata: 1994 és 1998 közt ő volt Pécs első embere. A helyi szocialisták közül többen úgy nyilatkoztak tudósítónknak: Páva ellen csak Szilinek van esélye, mivel ő népszerű politikus, és integratív személyisége megszólítja a pártokhoz nem kötődő szavazókat is. Értesüléseink szerint Puch László is Szili jelöltségét támogatja.

Szili Katalin - érdeklődésünkre - nem cáfolta, hogy napok óta győzködik őt párttársai, ám hozzátette: alaposan át kell gondolnia ezt a vállalást, a választ a héten adja meg. Az MSZP pécsi küldöttgyűlése február 20-án dönti el, ki lesz a párt polgármesterjelöltje. Szilit kérdeztük arról is, hogy a házelnöki poszt ütközik-e a polgármesterséggel, amire azt felelte: nem ütközik, ám ha úgy adódna, hogy ő lenne a polgármester, lemondana a házelnökségről.

A szocialisták jelöltválasztásához kapcsolódik, hogy szombaton ülésezett a Pécsi Közgyűlés MSZP-frakciója, és visszahívta minden funkciójából Juhász Istvánt. Juhász 2006 nyaráig az akkori polgármester, Toller László bizalmasa volt, 2007-ig a szocialisták pécsi szervezetének elnöki posztját is ő töltötte be. Toller 2006. júniusi balesete és kómába esése után Juhász a polgármesterjelöltségre is esélyes volt, de miután végül Tasnádi lett a szocialisták jelöltje és polgármestere, Juhász fokozatosan elveszítette befolyását a pécsi szervezetben. Juhász mostanáig a képviselő-testület gazdasági bizottságának elnöki tisztét töltötte be, s tagja volt a költségvetési bizottságnak. A funkcióiból való visszahívást a frakció azzal indokolta, hogy információkat szivárogtatott ki. Egyébként az elmúlt napokban Pécsett arról lehetett hallani, hogy Juhász - sértettségétől hajtva - elindul a polgármester-választáson, függetlenként. Juhász előbb tagadta a neki tulajdonított szándékot, majd - miután elveszítette funkcióit - úgy nyilatkozott: most már elképzelhető, hogy elindul független jelöltként.

A házelnök lehet befutó Pécsen
A házelnök lehet befutó Pécsen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.