Miskolcon egy hete több a rendőr, nagyobb a nyugalom

- Ha több pénzt akarnak adni a rendőröknek, azt máshonnan kell elvenni. De nincs honnan - szögezte le tegnap Gyurcsány Ferenc. Ennek ellenére Draskovics Tibor rendészeti miniszter szerint van remény rá, hogy "érzékelhető összeggel" kiegészítse a kormány a rendőrség költségvetését. A héten Miskolcra vezényelt 80 rendőr állítólag rendet tett a városban.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteken hivatalában közbiztonsági kérdésekről tárgyalt Kaposvári Bertalannal, a Legfelsőbb Bíróság elnökhelyettesével, Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszterrel, valamint Bencze Jószef országos rendőrfőkapitánnyal. Ezt követően kifejtette, hogy az emberek biztonságérzete annak ellenére romlott, hogy tíz év óta javul a bűnügyi statisztika, a legsúlyosabb bűncselekmények száma harmadával-felével csökkent. Több rendőrre van szükség - tette hozzá, ezért Bencze Józsefnek napokon belül jelentést kell készítenie arról, miként tud erőket vezényelni azokra a vidékekre, ahol gyakori az együttélés szabályainak megsértése.

A kormányfő nyomatékosan hangsúlyozta: ha több pénzt akarnak adni a rendőröknek, azt máshonnan kell elvenni. Nincs titkos fiókban rejtegetett pénz.

Később Draskovics Tibor az Országos Rendőr-főkapitányság vezetői értekezletén arról beszélt, hogy a héten 80 rendőrt vezényeltek Borsodba, s ezzel egyidejűleg Miskolcon tizedére csökkent a helyszínelést igénylő (azaz súlyos) bűncselekmények száma. Ennek hatására a tárca vezetője kilátásba helyezte, hogy a nagyobb megyékben 50-100 fővel megerősítik az utcán járőröző rendőrök létszámát.

Draskovics ígéretett tett arra, hogy a jövőben a tárca és a kormány nyitottabb lesz a rendőrség hatékonyságának javítását célzó javaslatokra. Úgy fogalmazott, évek óta mondogatják a megyei és országos főkapitányok, hogy ügyeletszervezéssel, hatáskörök átrendezésével miképpen lehetne javítani költségnövekedés nélkül a rendőrség munkáját, a jövőben "nyitott lesz a fülünk a felvetésekre".

A miniszter azt mondta: bírja a miniszterelnök ígéretét arra, hogy "egy érzékelhető öszszeggel" esetleg kiegészítik a rendőrség költségvetését.

Lázár János, a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke szerint a jelenlegi kormány dilettáns és szakmaiatlan döntéseivel leépítette a rendőrséget, amely elbizonytalanodott állapotban vág neki a 2009-es évnek. Emiatt sokan érzik úgy Magyarországon - mondta -, hogy személy és vagyonbiztonságukat az állam nem tudja garantálni. Nő az erőszakos és vagyon elleni bűncselekmények száma, csupán 25 százalék a valószínűsége annak, hogy elfognak egy betörőt.

Lázár szerint a rendőrséget úgy kellene átszervezni, hogy több rendőr legyen az utcán. Emlékeztetett rá, hogy a költségvetési vitában 3,5 milliárdos többlettámogatást javasoltak a körzeti megbízotti hálózat fejlesztésére, rendőrőrsökre, de az MSZP és az MDF ezt meghiúsította.

A rendőrség társadalmi megítélése romlott, s ma már semmi nem tartja vissza az embereket attól, hogy olyat tegyenek, amit nem szabad - mondta budapesti sajtótájékoztatóján Boross Péter volt miniszterelnök, az Antall-kormány belügyminisztere, aki szerint soron kívül hatmilliárd forintot kellene adni a rendőrségnek, és meg kell erősíteni a rendőrőrshálózatot.

Boross Péter a rendőrség 2006 őszi ténykedéseinek utóéletéről szólva elfogadhatatlannak nevezte a testület elleni szűnni nem akaró politikai támadásokat, ahogy azt is, hogy parlamenti bizottságok - azaz politikusok - rendőrtiszteket citálnak maguk elé.

A borsodi megyeközpont most olyan, mint egy alvóváros
A borsodi megyeközpont most olyan, mint egy alvóváros
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.