A kormány előtt a szociális támogatás

Elsősorban az adó-, a szociális és a foglalkoztatási rendszer átalakításának konkrét lépéseiről tárgyal soron kívüli ülésén, holnap a kormány. Az MTI információi szerint még mindig több elképzelés fut párhuzamosan, de a kabinet ülésén szóba kerülhet a 13. havi nyugdíj átalakítása is. Az elképzelések szerint a juttatást 2010-től beépítenék a nyugdíjakba, az új belépőknek pedig már nem járna.

A gyeddel kapcsolatban felmerült, hogy szigorítanának a jogosultság szabályain, s ezt az összes alanyi jogon járó támogatás esetében megtennék. A családi pótlék átalakításánál továbbra is az a megoldás áll az első helyen, hogy a juttatás adóterhet nem viselő járandósággá válna, amelyet adóbevalláskor hozzá kell számolni az összes jövedelemhez.

Az adókedvezmények többségének megszüntetése is napirenden van, szintén témája lehet a kormányülésnek. Az adóátrendezés iránya továbbra is az, hogy a járulék- és szja-teher csökkentését, valamint a különadók eltörlését az áfa, illetve a jövedéki adó növeléséből fedeznék, továbbá egységesítenék a vagyoni jellegű adókat.

A rendkívüli kormányülésen ezúttal nem lesz ott a szocialista frakcióvezetés, valamint a pártelnökség. A miniszterelnök azonban hétfőn informális frakcióülésen számol be a tervezett lépésekről az MSZP frakciójának. Másnap ülést tart az elnökség, szombaton a választmány tanácskozik, február 15-én, vasárnap pedig ismét rendkívüli kibővített ülést tart a kormány, majd a frakció is összeül.

Február 16-án lesz az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első napja, amelyen a miniszterelnök beszámol az elmúlt hetek egyeztetései alapján kialakult kormányálláspontról, az adó-, a szociális és a foglalkoztatási rendszer átalakításának konkrét lépéseiről. A kormányfőnek ez lesz egyúttal a hagyományos évindító beszéde. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.