Az MSZP újratöltötte az alapérték tanulmányt

Elkészült az MSZP alapértékbizottsága által készített stratégiai, pártideológiai dolgozat újabb verziója. A lapunk birtokába került vitaanyagban több szó esik a környezettudatosságról és némi önkritika is felfedezhető benne.

Az MSZP belső platformjainak vezetőit, illetve felkért szakértőket (Ormos Mária, Földes György, Horn Miklós, Bayer József) felsorakoztató szocialista alapérték bizottság,illetve a pártelnökség késő ősszel úgy döntött, hogy a "Haza és Haladás, a XXI. századi magyar szociáldemokrácia" című új stratégiai program kiegészítésre, módosításra szorul; elsősorban a gazdasági világválság miatt. A módosított dokumentumot néhány napja fogadta el a testület, egyetértve abban, hogy az MSZP által a jövőre ajánlott fő irány az oktatás, a kultúra és az innováció együttese mellett továbbra is a környezettudatosság legyen. Ebben szerepet játszott az is, hogy ez az érték a "Haza és Haladás" belső vitája kapcsán megszületett tanulmány, a Szanyi Tibor vezette fenntartható fejlődés munkacsoport neve alatt megjelent "Balra, Magyar!" egyik centruma.

A Népszabadság birtokába került, újratöltött alapértékdolgozatban egyebek közt az áll, hogy az állam gazdaságpolitikai, ellenőrző szerepének növekednie kell, de el kell kerülni, hogy ez a bürokratikus irányítási módszerek visszaállítását jelentse. "Nagy tanulság, hogy a szociáldemokrácia nem mondhat le a rendszerkritikáról" - írják. A szolidaritás továbbra is vezető érték. Részleteiben: szolidárisnak kell lenni "a nemzetünk részét képező határon túli magyarokkal" és azokkal, akik kiszorulnak a társadalomból, és kétségbeesésükben a nemzethez fordulnak segítségért.

Érték esszéről van szó, nem aktuális politikai dolgozatról, amely ezért közvetlen hatalmi elemzéseket alig tartalmaz. Anynyit mond, hogy reformdiktatúra helyett a "tisztességes baloldaliak és konzervatívok" öszszefogásával "cselekvő többséget" kell alkotni. A politika hatékonyságának romlása miatt a szocialisták elsősorban a Fideszt teszik felelőssé, hozzátéve: az eredmények elmaradásáért, azért, hogy nem enyhülnek a gazdasági, társadalmi és politikai feszültségek, a szocialisták is felelősek.

A "múlt zsákutcáiból" fakadó nehézségek között a rossz közteherviselési rendszert (kevesen fizetnek sok adót), a gyenge kis és középvállalkozásokat, a fekete és szürkegazdaság mértékét említik. Megoldásként a szabályozó, szolgáltató, fejlesztő szociáldemokrata államot ajánlják. "A globalizáció második korszakában az előrejutás és az érvényesülés alapja a tudás (...) A magyar szociáldemokrácia ajánlata Magyarországnak ezért a struktúraváltás. Ezen belül: 1. oktatás, a rendszerváltás első tizenöt évének mennyiségi szemlélete után, a minőség igényével, 2. a kultúra, ahol a befogadás lehetőségének tömegessé tétele a kiemelt cél, 3. az innováció, 4. a modern környezettudatosság, amelynek része az alternatív energiaforrások kutatása, mind szélesebb körű felhasználása, irányváltás a zöld szociáldemokrácia felé.

Az alapértékek új összegzését országszerte belső vitákra bocsátották, a tavaszi pártkongresszus előtt két héttel összegzik a véleményeket, majd a legfőbb pártfórum szavaz a dokumentumról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.