Szakszervezeti mozgósítás SMS-ben

SMS-ben mozgósítja tagjait a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete: a folyamatosan lebegtetett sztrájk megkezdéséről legközelebb mobiltelefonon értesíti a vasutasokat. Az utasok tájékoztatása nem változik: egy nappal előre értesülnek a munkabeszüntetésről.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete az immár egy éve többször is felfüggesztett, majd újraindított gördülősztrájkját új elemmel "keményítette": a következő munkabeszüntetést SMS-ben szervezik. Ráadásul akár hetente többször is megbéníthatják a vasutat, úgy, hogy csak a reggeli, illetve a délutáni órákban, azaz a legforgalmasabb idősávban állnak le. Ez az "újítás" előnyös lehet a vasutasok és a szakszervezet számára, hiszen a sztrájkolók nem kapnak fizetést, legfeljebb az érdekképviselet pótolja a kiesést a sztrájkalapból. A szakszervezet így csökkentheti kiadásait, miközben képes az ország közlekedését megbénítani. Gaskó István, a VDSZSZ elnöke tegnap úgy nyilatkozott: az eddigi gyakorlatnak megfelelően a sztrájk esetleges folytatásáról időben értesülnek majd az utasok, a munkabeszüntetés időpontját egy nappal korábban bejelentik.

Mindazonáltal a MÁV és a szakszervezet között folyamatos a tárgyalás a VDSZSZ egyre bővülő követeléseiről. Továbbra sem jósolható meg, hogy mikor lép újra akcióba a vasutasok egy csoportja, az viszont borítékolható, hogy a vasúttársaság sem enged a "nincs alku" pozíciójából. Vagyis a vasutasok nem számíthatnak a MÁV Cargo privatizációs bevételéből igényelt 250 ezer forintra, nem lesz kiszervezési pótlék, s idén csak 4,1 százalékkal nő a társaságnál a fizetés, amelyről a megállapodást csak a VDSZSZ nem írta még alá.

Munkabeszüntetésről egyelőre nincs szó a közszférában, bár a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete közszolgálati sztrájkbizottságot alakított, így akarván elérni, hogy a kormány tartsa be a közszolgálati szakszervezetekkel kötött megállapodást, amely szerint idén négy százalékkal nőnek az illetmények, kétheti pluszpénzt, illetve 13. havi illetményt is kapnak a közszolgák. "Ringbe szállt" a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma is: tudatta, hogy nem hajlandó tárgyalni a közszolgálati bérek további csökkentéséről. A nyilvánosság elé lépés indoka az, hogy az IMF rosszallását fejezte ki a közszféra szakszervezetei és a kormány között létrejött megállapodással kapcsolatban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.