Gyurcsány saját zsebből miniszterelnök

Csaknem negyvenmillió forintot vittek el Gyurcsány Ferenc tavalyi osztalékbevételéből a miniszterelnökségével kapcsolatos költségek. A kormányfő felesége szerint tudatosan figyelnek arra, hogy költéseik ne az adófizetőket terheljék.

Többen megütközéssel fogadták, hogy Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnök vagyonbevallásában nem tüntetett fel megtakarítást, azaz ezek összege nem éri el az 1,4 millió forintos bevallási küszöböt. A kormányfő ugyanis gazdasági érdekeltségei révén tavaly úgy 114 millió forint osztalékot, azaz körülbelül nettó 85 millió forintot könyvelhetett el családi bevételként - harmincmilliót adóként befizetett.

Gyurcsány Ferenc bevételeinek jelentős részét, csaknem negyvenmillió forintot épp a miniszterelnökségével kapcsolatos költségek teszik ki. A kormányfő ugyanis nem költözött szolgálati rezidenciába, ezért a Szemlőhegy utcai villában kellett kialakítani és azóta is fenntartani a kötelező biztosítást, annak állandó költségeivel együtt. Ugyancsak a családi kasszából fizetik például - a diplomáciai találkozók kivételével - a kormányfőnél tartott tanácskozások költségeit is. Ha biztonsági okokból például a Köztársasági Őrezred szállítja a vacsorát, rendre azt is kiszámlázzák Gyurcsányéknak. A kormányfő blogbejegyzései alapján pedig kiszámítható, hogy Gyurcsányék négy háztartásban összesen tizenkilenc embert tartanak el, ami szintén erősen növeli a kiadási oldalt.

Dobrev Klára, a miniszterelnök felesége a Népszabadság kérdésére ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott: amióta férje a miniszterelnök, egyikük vagyona sem nőtt; sőt jövedelmük jelentős részét arra használják, hogy "tisztességesen eleget tudjanak tenni a közfeladatból származó kötelezettségeiknek".

Dobrev hozzátette, hogy családjuk nem Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatt gazdagodott meg, férje nem a politikából, hanem a politikáért él. "Kormányfői fizetése jótékony célokat szolgál, de arra is figyelünk, hogy a közjogi méltóságok által a múltban és most is természetesnek tartott költések a mi esetünkben ne terheljék az adófizetőket" - mondta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.