A Fidesz nem hisz a kabinetnek

"A Fidesznek déja vu érzése van, mert Medgyessy Péter teljes kudarca és kormányzati alkalmatlansága akkor vált véglegessé, amikor elkezdett hiteltelen közjogi javaslatokról beszélni" - jelentette ki Szijjártó Péter, arra reagálva, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tegnap közölte: a kormány szerint 199 fős parlamentre és egyfordulós arányos választási rendszerre lenne szükség.

A Fidesz-szóvivő emlékeztetett rá, hogy korábban a szocialisták 67-szer szavazták le a Fidesz kisebb parlamentre vonatkozó indítványának napirendre vételét. Azt a Fidesz-javaslatot pedig napirendre sem vették, mely a megyei közgyűlések létszámának a felére csökkentéséről szólt.

Lapunknak név nélkül nyilatkozó fideszes frakciótagok kommentálták is Gyurcsány Ferenc javaslatait. Szerintük az egyfordulós listás parlamenti választás a kis pártoknak kedvez, vagyis nem a Fidesznek, így ahhoz a Fidesz várhatóan nem is adja a hozzájárulását. - A listás, vagyis az arányos rendszer nyomán állandó kormányválságok alakulhatnak ki, hiszen egy ilyen szisztéma szerinti választásokon a győztesnek nehéz olyan eredményt elérni, hogy meglegyen a többsége a parlamentben egyedül is. Ez pedig koalíciós kényszert ír elő. Ehelyett a Fidesz a vegyes rendszert preferálja, vagyis "a többségi elvet". Felvetésünkre, hogy a 199 fős javaslatot a Fidesz nehezen tudja elutasítani, hiszen maga is 200 fős Országgyűlést indítványozott, a frakció egyik prominense azt mondta: a Fidesz ragaszkodik, hogy az első lépés az alkotmánymódosítás legyen, vagyis az alaptörvény mondja ki a 200 vagy 199 fős Országgyűlést - s csak ez után jöhetne a választójogi rendszer ehhez igazítása. "Ezt pedig a szocialisták nyilván nem fogadják el" - tette hozzá.

Az önkormányzati képviselők létszámának felére csökkentésével a Fidesz is egyetért, de szerintük ahogyan a rendszerben haladunk lefelé, annál kevésbé kell érvényesülnie a feleződésnek.

A tiszteletdíjak meghatározásáról szóló miniszterelnöki javaslat sem elfogadható számukra, mert a különböző bizottsági tisztségek után járó juttatásokkal a képviselők jövedelme elérhetné az Orbán Viktor által korábban elfogadhatatlannak minősített egymillió forintos határt. Azzal a Fidesz egyetértene, hogy legyen a képviselőknek számlaadási kötelezettségük, ha költséget akarnak érvényesíteni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.