Navracsics nem akarja kiléptetni Magyarországot az unióból

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője elismeri, hogy félreérthetően fogalmazott egy fórumon Magyarország és az unió kapcsolatáról. Leszögezi ugyanakkor: eszébe sem jut megkérdőjelezni uniós tagságunkat.

Navracsics Tibor az MTI-vel tegnap közölte, hogy egy keddi miskolci vitaesten - szemben az arról megjelent hírügynökségi tudósítással - nem mondta, hogy újra kell értékelni Magyarország EU-tagságát. (Az MTI keddi jelentése szerint ugyanis azt mondta, hogy a csatlakozásunk óta eltelt csaknem öt év sokaknak nem bizonyította ennek előnyét, "vagyis olyan helyzetben vagyunk, amikor sok mindent újra kell értékelni, talán újra kell értékelni európai uniós tagságunkat is".)

Munkatársunk érdeklődésére tegnap Navracsics azt mondta, nem tudja pontosan felidézni a szavait. Elmondása szerint arról beszélt, hogy a magyar társadalomban milyen elvárások voltak az EU-val kapcsolatban, és ahhoz képest milyen csalódások érték, mert sokak számára az unió nem jelentett védőernyőt, és nem hozta el a várt jólétet. Kérdésünkre, hogy ha nem azt mondta, amit neki tulajdonítanak, miért nem kért pontosítást, vagy helyreigazítást, a politikus azt válaszolta, "valószínűleg rosszul, félreérthetően fogalmaztam". Miután ismertettük vele a miskolci fórumon elhangzott szövegrészt - "sok mindent újra kell értékelni, talán újra kell értékelni európai uniós tagságunkat is" -, a frakcióvezető úgy fogalmazott: "a szavak igazak, de összességében nem ez a véleményem. A vitaesten moderátor, voltam, ez problémafelvetés volt a részemről. Vagyis, hogy sokan úgy gondolják, talán újra kellene értékelni az európai uniós tagságunkat".

- Nem akarom kiléptetni Magyarországot az unióból. Kevés EU-integrációbb párti képviselő van nálam a magyar parlamentben. Könyveket írtam az Európai Unióról, s kurzusokat vezettem az EU-ról. Egyáltalán eszembe sem jut megkérdőjelezni európai uniós tagságunkat - tette hozzá a fideszes frakcióvezető. Szerinte csatlakozásunk ötéves évfordulója kapcsán arról viszont értelmes dolog lenne beszélgetni, hogy Magyarország jól élt-e azzal a lehetőséggel, melyet az EU-tagság biztosított a számára.

Az MTI tudósítása szerint Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke a rendezvényen azt mondta: az unió támogatottsága Magyarországon csökkent, az emberek jelentős része már nem hisz az unióban, "az európai uniós csatlakozás egyértelmű vesztese Magyarország". A politikust tegnap nem tudtuk elérni.

Az MSZP-s Mesterházy Attila frakcióvezető-helyettes szerint az uniós tagság nem ad immunitást az ország minden baja ellen, de erős védelmet és támogatást nyújt ahhoz, hogy hatékonyan védekezhessünk ezek ellen. A szocialista képviselő az MTI-nek nyilatkozva így reagált Navracsics Tibor miskolci szavaira. A szocialisták azt kérik Orbán Viktortól, adjon választ, hogy "a szélsőjobboldali Jobbik elveivel azonos unióellenes nézetek" a Fidesz frakcióvezetőjének és alelnökének személyes véleményét vagy a párt hivatalos álláspontját tükrözik-e.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.