Horn Gyula mandátuma tabu marad

Elveszítheti országgyűlési képviselői mandátumát a 2006 nyara óta kómában lévő Toller László volt pécsi polgármester, miután a napokban elsőfokon cselekvőképtelennek nyilvánította, és gondnokság alá helyezte a Szigetvári Városi Bíróság.

A politikus súlyos autóbalesetben sérült meg. Képviselői jogait tavaly január elsejétől már nem gyakorolhatja hivatalosan, tiszteletdíját és költségtérítését sem folyósítják. Az elsőfokú ítélet kimondta ugyan a képviselő cselekvőképességet kizáró gondnokságát, ahhoz azonban, hogy időközi választást írjanak ki mandátumára, még meg kell várni a jogerős ítéletet. Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője lapunknak azt mondta: az OVB-nek a jogerős ítélet meghozatala után harminc napon belül kell döntenie az új választás kiírásának időpontjáról. A választást elvileg a jogerős ítélet napjától számított négy hónapon belül meg kell tartani. Arra vonatkozó előírás nincs, hogy az országos parlamenti választás napjához képest időben mennyire távol kell lennie az időközi voksolás időpontjának; de a bizottság adott esetben úgy is dönthet, hogy nincs értelme időközi választást kiírni, mert a 2010-es voksolásig már olyan kevés az idő.

Bár a költségvetés tavalyi elfogadása azt mutatta, hogy bizonyos együtthatók esetén (hiányzások, függetlenek átszavazásai) az egypárti kormány az SZDSZ vagy az MDF nélkül is képes biztosítani a többséget, mégis, minden mandátumra szükségük van. A szocialistáknak 190 képviselőjük van a frakcióban, de Toller Lászlóval és a szintén régóta beteg Horn Gyulával - a párt korábbi elnökével és miniszterelnökével - nem számolhatnak. A fontosabb szavazásokon azonban eddig a szocialisták mellett voksolt a kormánytag Gyenesei István, a miniszterelnöki megbízott Császár Antal (mindketten független képviselők), illetve az MDF-ben ülő Lengyel Zoltán, aki a Független Kisgazda-, Nemzeti Egységpárt színeiben politizál. Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatója kérdésünkre azt mondta: nem számolgatják a mandátumokat, így a liberális Gegesy Ferenc helyére a ferencvárosi időközi választásokon bekerült fideszes Bácskai János miatt sem nézik át a matematikai lehetőségeket. Tóbiás úgy fogalmazott: a helyzet akár percről percre változhat, ki kell lépni a hagyományos politikai mederből. "A megoldásokban kell versengeni és az MSZP feladata az, hogy a szükséges intézkedésekhez megteremtse a biztos parlamenti többséget" - tette hozzá a frakcióigazgató.

Ami a szocialista mandátumokat illeti, továbbra is tartja magát az az álláspont a pártban, hogy Horn Gyula képviselői mandátumának ügyét nem tűzik napirendre, vagyis, ha Horn családja nem kezdeményezi a gondnokság alá helyezést, az MSZP-ben ezt vita nélkül tudomásul veszik. Horn egyébként listáról jutott a törvényhozásba, vagyis mandátumelvesztése esetén sem kellene időközi választást kiírni. Nem úgy a Győr-Moson-Sopron megyei 5. számú választókerületben, ahol még a nyár végén új voksolás lehet. A kerület országgyűlési képviselője, Áder János ugyanis befutó helyet kapott a Fidesz brüszszeli listáján. Ugyancsak biztos EP-helyen szerepel Deutsch Tamás is, de a ő listás, így a helyét könnyebb pótolni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.