Az iskolaigazgató szerint nem erőszakolták meg a kislányt

Nem történt nemi erőszak - állítja annak az iskolának az igazgatója, ahol a rendőrség szerint tíz év körüli fiúk megerőszakoltak egy 9 éves lányt. Az igazgató szerint a gyerekek csak játszottak, a kislány beleegyezésével "imitálták a közösülést".

A szegedi rendőrkapitányság tavaly ősszel büntetőeljárást indított egy általános iskolában történt nemi erőszak ügyében - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szombaton. A körülmények felderítése után az eljárást lezárták, mert az összes gyanúsított gyermekkorú volt. A szóvivő azt mondta, hogy a fiúk osztálytársukkal, egy kilencéves kislánnyal erőszakoskodtak.

- Nem történt nemi erőszak - állítja Szabó Lászlóné, az érintett iskola, a szegedi Weöres Sándor Általános Iskola igazgatója. Szerinte a kislányt látta nőgyógyász, aki megállapította, hogy érintetlen. Az igazgatónő azt mondja, hogy a gyerekek csak játszottak, "imitálták a közösülést", a kislány beleegyezésével.

- Biológiailag lehetetlen, hogy 9-10 éves gyerekek megerőszakoljanak valakit - mondja. Szabó Lászlóné. Szerinte, ha valóban erőszak történt volna, akkor a kislány kiabál, sír, amit az alig három méterre lévő tanítónő meghallott volna. Ilyesmi azonban tudomása szerint nem történt. - A tanító néni odament a kisházhoz, de az egyik gyerek őrt állt, és figyelmeztette a többieket, így rendbe szedték magukat mire odaért. Csak azt látta, hogy a gyerekek beszélgetnek - tette hozzá. (Az intézmény belső vizsgálatának eredménye szerint nem állapítható meg a gyerekekre felügyelő tanár közvetlen felelőssége.)

Szabó Lászlóné szerint "nagy kárt csinált a rendőrség" azzal, hogy nemi erőszakról beszélt. Úgy véli, azzal, hogy a média felkapta a történetet, nem csak a kislány, hanem a fiúk is komolyan sérülhetnek. - Egyikük látott valamit valahol, és eljátszották. Nem ők az elsők, akik ilyet játszottak - állítja. Az igazgatónő szerint az is a fiúk mellett szól, hogy ők maguk mesélték el a tanítónőnek, mi történt. Azt a szót használták, hogy "szexeltünk", de Szabó Lászlóné szerint később kiderült, hogy ezen csak az aktus imitálását értették.

Az igazgatónő még novemberben összehívta az osztályba járó gyerekek szüleit és gyermekvédelmi szakemberek, tanárok bevonásával tisztázták a történteket. Szabó Lászlóné szerint a kislány édesanyja azért tett mégis feljelentést nemi erőszak miatt, mert a gyermekjóléti szolgálat azt mondta neki, hogy ezt kötelessége megtenni. A fiúk igazgatói figyelmeztetést kaptak, de nem azért, mert erőszakoskodtak, hanem mert kezdetben titkolóztak. - A fiúk rettegnek, hogy állami gondozásba veszik őket, most az a dolgunk, hogy megvédjük őket, ne váljék belőlük sérült felnőtt - tette hozzá. A kislányt, ikertestvérét és az egyik fiút a szüleik másik iskolába íratták, a többiek továbbra is a Weöres Sándorba Általános Iskolába járnak.

- Jogi értelemben az erőszakos közösülés gyanúja megvalósult - mondja Tuczakov Szilvána, a rendőr-főkapitányság szóvivője. A jogszabály szerint, ha "a nemi szervek közösülési szándékkal érintkeznek", az már közösülésnek számít. A Btk. szerint 12 évesnél fiatalabb gyerekeket védekezésképtelennek kell tekinteni, tehát függetlenül az akaratától, erőszakos közösülésről lehet beszélni.

- Sokkal felvilágosultabbak, sokkal kisebb szorongással kezelik a gyerekek a szexualitást most, mint korábban - mondja Halász Anna gyerekpszichológus. Szerinte ezzel nincs is semmi baj, egészen addig, amíg felkészülten érik őket a különböző impulzusok a tévéből, az újságokból, az internetről. De ha ez nem így van, akkor veszélyessé válhat a túl sok kép és információ. Különösen, ha erőszakos jeleneteket is látnak. Halász Anna szerint szexuális játékokat mindig is játszottak a gyerekek. Ezt is csak akkor tartja problémának, ha a játék erőszakossá válik, és ha valakit akarata ellenére kényszerítenek bele. - Ugyanúgy, ahogy egy "harcolós" játéknál, itt is nehéz lenne megmondani, hogy valójában hol a határ - fogalmaz. Pedig szerinte ez a legfontosabb: mértéket tartatni, és figyelemmel követni, hogy milyen a gyerekek viszonya a szexualitáshoz.

Minden mást félretéve fogja kivizsgálni a szegedi iskolában történteket, meghallgatva az iskola, a fenntartó és a hatóságok álláspontját - közölte Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa. Hozzátette: az érintettek korára való tekintettel mindenkinek a legkörültekintőbben kell eljárnia. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.