Városháza: magyar tervek alapján?

Csődöt jelentett a budapesti új városházát tervező holland építésziroda. Helyét az építészpályázaton második helyet szerzett Archikon Kft. foglalhatja el.

Azonnali - igaz egyelőre csak szakmai - tájékoztatást kért Erick van Egeraat holland építésztől Beleznay Éva, Budapest főépítésze, miután a Városháza Fórum tendergyőztesének rotterdami központi irodája is csődöt jelentett. A 150 alkalmazottat foglalkoztató cég budapesti irodáját már decemberben bezárták, komoly bér- és adótartozást hagyva hátra. Egeraat akkor azt nyilatkozta lapunknak, hogy a magyar tervezők szélnek eresztése a cég átszervezésének része. Egyúttal arról is biztosított mindenkit, hogy a Városháza-projektnek továbbra is nagy figyelmet szentelnek. Hasonló válaszokat kapott eddig a fővárosi önkormányzat is, ám a csődgondnok kinevezése után ennél részletesebb és megnyugtatóbb információkat kértek. A rotterdami cégközpont csődjéről ugyanis eddig semmilyen tájékoztatást nem kaptak. Egyelőre sürgető kérésük is visszhangtalan maradt. Ha a hét végéig sem érkezik válasz, akkor az önkormányzat hivatalosan is felveszi a kapcsolatot a csődgondnokkal.

A városháza egyelőre bízik abban, hogy a tavalyi pályázaton győztes holland építész képes határidőre elkészíteni a terveket. Ez komoly bevételt jelentő presztízsberuházás, amelynek megvalósítása az építésziroda elemi érdeke - érvelt Kovács Mátyás, Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes szóvivője. A biztosítékokat firtató kérdésre annyit válaszolt: Erick van Egeraat egyszer már megnyerte a tendert, nem kell újra megnyernie. A pályázat elbírálásakor valóban megvizsgálták a jelentkezők referenciamunkáinak volumenét, azaz hogy mekkora projektekben vettek részt. A holland építész cége akkor stabilnak tűnt. Ám azóta nagyot fordult a világ. Az építészfórum.hu információi szerint Raymond de Bok csődgondnok a gazdasági válsággal magyarázza a cég bezárását.

Az egykori Károly körúti bazársor mögött, a Főpolgármesteri Hivatal jelenlegi épületét, a Városháza parkot, a Merlin Színházat, a Belvárosi Tűzőrséget is magába foglaló, 40 ezer négyzetméteres tömb beépítésére tavaly áprilisban kiírt építészeti tervpályázatra 18 pályaművet nyújtottak be. Az EEA Architects mögött a magyar Archikon Kft. nyerte el a második díjat. Ha az EEA képtelennek mutatkozik a tervek elkészítésére, akkor az önkormányzat - a pályázati kiírás értelmében - velük köt szerződést.

Szép évnyitó ajándék lenne. A Fővárosi Közgyűlés tavaly 500 millió forintot szavazott meg a tervező díjazására, ám a pontos összeg a jelenleg folyó tárgyalások eredményeként alakul ki.

A főváros egyébként a fejlesztést közpénz felhasználása nélkül, a köz- és a magánszféra együttműködésén alapuló PPP-konstrukcióban kívánja megvalósítani. Az ingatlanok fővárosi tulajdonban maradnak, a beruházó a fejlesztés fejében hoszszú távú használati jogot nyer az épületegyüttes felett. Az építkezés akkor is csak 2011-ben kezdődhet meg, ha a tervezői szerződést - az eredeti menetrend szerint - márciusban megkötik.

Az Egeraat-féle látványterv
Az Egeraat-féle látványterv
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.