Konfúz

Nem tudom, hogy vagytok ezzel, gyerekek, de nekem az utóbbi időben egyre konfúzabbá válik a világ. Némileg vigasztal, hogy nem vagyok ezzel egyedül. Idéznék például egy illetőt, aki októberben még azt mondta a parlamentben, hogy erős a magyar pénzügyi rendszer, a pénzügyi élet kormány által megkérdezett szereplői nem tartanak a nemzetközi válság közvetlen hazai hatásától, s az ellenzék válsághangulatot gerjeszt, amikor azt mondja, hogy a kormány költségvetési javaslata alkalmatlan a kialakult helyzet kezelésére.

Ugyanez az illető miniszterelnök három hónappal, egy bankmentő pénzügyi csomaggal és több költségvetési variációval később így ír a blogjában: "Lassan cseppnyi kétségünk sem lehet afelől, hogy az 1945 utáni időszak legsúlyosabb válságával nézünk szembe... Aki ezt félvállról veszi, vagy éppen bornírt butaságokba burkolózik, sokat fog veszíteni."

Ebből is látszik, hogy a közvetlen tapasztalat milyen sokat segít eligazodni a kusza világban. Egyébként egészen más hangnemben szól azóta a pénzügyi szféra zenéje is. Akkor hamis volt, most meg le vannak hangolva.

Persze könnyű visszafelé okosnak lenni, amikor az a fő kérdés, hogy mit hoz a holnap. A helyzet még zűrösebb, mint hónapokkal ezelőtt, és a szakértők sem segítenek az eligazodásban. Most éppen úgy látszik, mintha azon versengenének, hogy ki tudja sötétebbre festeni az eget. A jósoltnál sokkal súlyosabb gazdasági visszaesést, állam- és bankcsődöket, növekvő munkanélküliséget, fokozódó társadalmi feszültségeket, éhséglázadást stb. prognosztizálnak egymásra licitálva. Talán ennyire mégsem lehet rossz a helyzet. Vagy mégis?

A gazdaság híreit olvasva minden okunk megvolna, hogy mély depresszióba essünk, de szerencsére más hírek azt valószínűsítik, hogy nem fogjuk megérni ezt a rengeteg csapást. Jön ugyanis az influenzajárvány - jósolják a szakértők -, és iszonyúan pusztító lesz.

Még októberben nyilatkozta a magyar pandémiás prevenciós bizottság elnöke, hogy nagy a valószínűsége egy influenza világjárványnak, amely három hullámban jön majd, nálunk mintegy 3 millió embert betegít meg, és úgy 62 ezerre tehető a halálos áldozatok száma, főleg az idősebbek köréből. Konkrét neveket nem említett ugyan, de sejtetni engedte, hogy többet tudnak annál, mint amennyit elkotyogott. Ahogy a szakmában szokták volt mondani, a hír átjött a közvélemény ingerküszöbén, és rekordidő alatt elfogyott 1,3 millió influenza elleni oltóanyag, plusz több tízezer adagot újra kellett még rendelni. Rossz nyelvek persze sejteni engedték, hogy a sokkoló elnöki nyilatkozat mögött az oltóanyaglobbi érdekei sejlenek fel. Mint ahogy mostanában olvashatjuk itt-ott a déligyümölcslobbi megnyilvánulásait is, miszerint az oltástól függetlenül még nyugodtan meg lehet kapni az influenzát, ha az ember nem fogyaszt elég narancsot és citromot.

Ennyitől egy gyakorlott hírolvasó még nem zavarodna össze, de a héten történt valami, amitől magam is elbizonytalanodtam. Hétfőn ugyanis egyre több patikából jelentették: az összes nyugdíjasnál azt írta ki a számítógépes rendszer, hogy az illetőknek nincs egészségügyi biztosításuk. Az orvosi rendelőkben pedig olyan is előfordult a taj-kártyák ellenőrzésekor, hogy azt üzente a rendszer, a páciens halott.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nagy sietve nyilatkozatot adott ki, amelyben a számítógépes rendszerének meghibásodására hivatkozott. Hm. Nekem ez gyanús. Lehet, hogy ezek mindent előre tudnak a járványról, és be is programozták a rendszerükbe, s csak ott kalkulálták el a dolgot, hogy két hetet késik az influenza?

Konfúz, nagyon konfúz!

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.