Ideje elfelejteni, hogy itt mindenki mindent megúszhat

Terézvárosban gyanúsított meg először hűtlen kezeléssel az ügyészség önkormányzati képviselőket egy vitatott ingatlanértékesítésre adott igen szavazatuk miatt. Fleck Zoltán jogszociológus szerint ezzel a magyar demokrácia még nem lépett át a Rubiconon, de tisztulhat a közélet.

- Korábban nem fordult még elő Magyarországon, hogy önkormányzati képviselőket büntetőjogi felelősségre vonjanak a szavazatukért. Terézvárosban a héten megtörtént. Korszakhatárhoz értünk?

- Láthatóan a rendőrség és az ügyészség is hosszasan vívódott azon, hogy terhelheti-e egyáltalán büntetőjogi felelősség az önkormányzati képviselőket a döntéseikért. Végül az ügyészség egy korábbi, legfőbb ügyészségi állásfoglalást is figyelembe véve úgy döntött: miután a helyhatósági képviselőket a honatyákkal ellentétben nem illeti meg a mentelmi jog, és más előírás sincs, ami kizárná a büntetőeljárás megindítását velük szemben, ezért gyanúsítottként hallgattatták ki mindazokat, akiket felelősség terhelhet egy feltételezhetően rossz, a kerület egészének kárt okozó döntésért.

- A képviselő-testületekben laikusok ülnek. Hivatkozhatnak erre.

- Nem fogadható el magyarázatként, hogy "nem értek hozzá", azt szavaztam meg, amit elém tettek. Utána kell nézni! Fel kell kérni szakértőket.

- Sokak szerint a rendszerváltozás óta többé-kevésbé ezen az alapon működik az ország...

- Már most levonható a terézvárosi ügyből tanulságként, hogy - a jelek szerint - nálunk sem lehet a végtelenségig azzal takarózni, hogy "engem legfeljebb csak politikai felelősség terhel", "én a frakció álláspontjának megfelelően szavaztam". Folyamatosan sírtunk az ilyen-olyan vélt vagy valós panamák miatt, s hogy soha, egyetlen ügynek sem jár senki a végére, mindig minden disznóság a szőnyeg alá kerül. Ami Terézvárosban most történik, még akár kedvező hatással is lehet a közélet tisztaságára.

- Verók István polgármester a demokratikus intézményrendszer elleni durva támadásnak nevezte a történteket. Kékesi Tibor (MSZP) parlamenti képviselő, aki maga is megszavazta az Andrássy út 47. eladását, azt mondta: ilyen alapon a választókat is felelősségre lehetne vonni a szavazataikért.

- Ez demagóg megközelítés. A választók bizonyosan nem arra szavaztak, hogy fél áron vagy még olcsóbban adjanak el épületeket. Arra viszont felhatalmazást adtak képviselőiknek, hogy gazdálkodjanak a közvagyonnal. Ez pedig magában foglalja, hogy a gazdálkodónak felelősséget kell vállalnia a döntéseiért. Ebből kiindulva fogalmazta meg az ügyészség a hűtlen kezelés gyanúját. Amennyiben a döntéshozók tudata átfogta, hogy döntésükkel akár kárt is okozhatnak, úgy büntetőjogi felelősséggel tartoznak. Nem lesz könnyű dolga az ügyészségnek ezt bebizonyítani. Megtörténhet, hogy az ügy el sem jut a vádemelésig. Ezért nem értem az érintettek felháborodását. Ha biztosak a dolgukban, akár azt is mondhatták volna, hogy az akkor meghozható legjobb döntést szavazták meg, és állnak az ügyészségi vizsgálat elé.

- Annyi hasonló, vitatott ingatlaneladás történt az országban, miért pont a terézvárosiból lett ügy?

- Nehéz erre a kérdésre bármit is mondani úgy, hogy ne pereljenek be azonnal rágalmazásért. Igen gyakran hallom szakemberektől, hogy a rendőrség szinte el sem olvassa, csípőből elutasítja az efféle ügyekben tett feljelentéseket. Reménytelennek látják, hogy eredményesen végigvigyék az eljárást.

- Miért?

- Nincs jó precedens.

- Tocsik Márta, Kunos Péter, Princz Gábor esetében tudták?

- Ezek, és még sorolhatnánk hosszan azokat az ügyeket, amelyek összességében azt üzenik a polgároknak, hogy "akit bíróság elé akarnak állítani, azzal meg is teszik, s vannak, akik bármit megtehetnek". Nehéz ellenpéldákat találni.

- Akkor lehet valami abban is, amit Verók István állít, aki szerint a Fidesz feltüzelte az ügyészséget, s Terézvárosban politikai bosszúhadjárat zajlik? Esetleg főpróba a kormányváltás utáni időszakra?

- Arról ne feledkezzünk meg, hogy a kormány hirdetett kíméletlen harcot a korrupció, a közélet megtisztítása érdekében. Amit az ügyészség és a rendőrség az adott ügyben tesz, ehhez igazodik. Verók úr utalása arra vonatkozik, hogy korábban nemegyszer tapasztalhattuk, hogy bizonyos oldali gyanúsítottak esetében az ügyészség ejtette az ügyet, míg a másik oldaliak esetében vádat emelt, enyhe ítélet esetén súlyosbításért fellebbezett. Az ügyészség státusza valóban aggályokra ad okot. Formailag független szervezet, ám bizonyos személyi kapcsolatoknak köszönhetően mégsem az teljesen. Ráadásul teljességgel átláthatatlan a működése, nem lehet tudni, hogy az egyik ügyben miért így, a másikban miért úgy döntöttek. Ez pont elég ahhoz, hogy egy konkrét ügyben már elegendő a nyilvánosság előtt annyit mondani, hogy "az ügyészség politikai nyomásra lépett", függetlenül attól, hogy ez az adott esetben igaz-e. Ehhez jön még - ez nyilván ebben az eljárásban is kiderül majd -, hogy a jogszabályaink komoly revízióra szorulnak. Ma túlságosan sok szubjektív mérlegelésre adnak lehetőséget. Ezzel együtt sem hiszem, hogy a terézvárosi eset bárminek is a főpróbája lenne. A köznyelv úgy tartja, a nagy pártok már egy jó ideje megegyeztek abban, hogy egy bizonyos határon túl nem teregetik ki egymás szennyesét.

- Ezen a téren nem léphetünk most át a Rubiconon?

- Nem hiszem, hogy az Andrássy út 47. története elég lenne ahhoz, hogy a pártok felrúgják ezt a húszéves hallgatólagos együttműködést.

- Önkormányzati szervezetek máris felvetették, hogy a helyi képviselőknek is az országgyűlési képviselőkéhez hasonló mentelmi jogot kellene kapniuk.

- Nem lenne jó, ha az ország abba az irányba mozdulna el, hogy még kevesebbeknek kell vállalniuk tetteikért a felelősséget. A parlamenti képviselő nem gazdálkodik. A kormány és a kormányhivatalok tagjai, munkatársai pedig felelősséggel tartoznak a döntéseikért, ahogy - helyesen - az önkormányzati képviselők is, még ha ezt eddig esetleg nem is érezték a bőrükön. Véget kell vetni a 3200 önkormányzati kiskirályság országának, amelyben senki nem felel semmiért.

Terézváros: hat plusz hét gyanúsított

Tegnapig hét gyanúsítottja volt a terézvárosi ingatlanügynek; a rendőrség további hat ember meggyanúsítását tervezi - közölte tegnap a BRFK. Közleményük szerint hűtlen kezelés gyanúja miatt folyik az eljárás az Andrássy út 47. szám alatti ház 2004-es hasznosítása ügyében. Rendőrségi forrásaink megerősítették: azokat az előző ciklusbeli, MSZP-s és SZDSZ-es városatyákat gyanúsítják meg, akik annak idején megszavazták, hogy a házat 150 millióért megvehesse egy belga érdekeltségű cég. A gyanúsítottak - köztük a tegnap kihallgatott terézvárosi polgármester, Verók István - megtagadták a vallomástételt, és a gyanúsítás ellen panaszt nyújtottak be, amelyet a Fővárosi Főügyészség bírál el. (S. G.)

Ami Terézvárosban most történik, még akár kedvező hatással is lehet a közélet tisztaságára
Ami Terézvárosban most történik, még akár kedvező hatással is lehet a közélet tisztaságára
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.