Kidobott milliárdokat vizsgálhat a számvevőszék

Ítélőtábla dönthet a tavalyi, 25 milliárdos Microsoft-tenderről, amit a versenyhivatal támadott meg a bíróság előtt. Az idei, újabb kiírást pedig visszavonták, de ettől még indulhat vizsgálat: a Lehet Más a Politika a számvevőszékhez fordult a "kidobott milliárdok" miatt.

Vizsgálják ki az állami szoftverbeszerzési gyakorlat törvényességét - ezt kéri az Állami Számvevőszéktől a Lehet Más a Politika (LMP) társadalmi kezdeményezés. Az LMP a kormány által január elején kiírt, majd néhány napja visszavont, 25 milliárdos "Microsoft-tender" miatt fordult az ÁSZ elnökéhez. A tömörülés közleménye szerint a szoftverbérlésre kidobott milliárdok helyett a szabad szabványokat és szabad szoftvereket kellene elterjeszteni, a felszabaduló forrásokat pedig oktatásra, munkahelyteremtésre, az informatikai esélyegyenlőség biztosítására fordítani.

Az ügy előzménye, hogy az év elején a Microsoft szoftveróriást, illetve annak egyik stratégiai partnerét, a Novellt "a közérthetőség kedvéért" nevesítő kiírás jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben - úgy, ahogy tavaly is. Ennek jóvoltából újabb huszonötmilliárd forint közpénzt költhetnének a közigazgatási, illetve oktatási intézmények által használt számítógépes programok bérlésére, miközben még az előző évi tenderrel kapcsolatos bírósági eljárás sem zárult le.

Egyebek közt e jogvitára hivatkozott az új kiírást a minap visszavonó Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF) is. Kérdésünkre a kormányhivatal azzal indokolta a visszavonást, hogy a hirdetményt január 10-én tették közzé, január 15-én pedig új vezetőség lépett hivatalba (eddig Schaffer István volt a főigazgató, a honlapjuk szerint most Imre János a kormány-közbeszerzésekkel megbízott vezető). Az új vezetőség pedig "értékeli a korábbi Novell- és Microsoft-licencbeszerzésre vonatkozó keretmegállapodás teljesülési adatait". E szerint a 25 milliárd forintos keretmegállapodás 5 milliárd forint teljesülésnél tart - vagyis csak a keret ötödét hívták le. A KSZF közlése szerint ezen kívül vizsgálják a korábbi közbeszerzés alapján indult pert is.

A tavaly kiírt tendert a Gazdasági Versenyhivatal képviselője támadta meg bíróság előtt, s a pert első fokon elvesztette. Mihálovits András, a Gazdasági Versenyhivatal szóvivője lapunknak azt nyilatkozta: a héten benyújtották a fellebbezést az Ítélőtáblához. A tavalyi, 25 milliárdos közbeszerzést (amelyet az előző évekhez hasonlóan a Microsoft beszállítói nyertek) az EU versenyjogi biztosánál támadták meg a nyílt forráskódú - azaz szabadon terjeszthető és fejleszthető, többségében ingyenes - szoftverek terjesztői, akik a szoftveróriás monopóliumának bebetonozását látták a szoftvertenderben.

Arra a kérdésünkre, hogy tervezik-e megnyitni a szoftvertendert a nyílt forráskódú alkalmazásokat terjesztő cégek előtt, a KSZF képviselője "határozott igennel" válaszolt, ahogy az egyes informatikai tárgyú központosított közbeszerzési eljárások alapján már hat éve elérhetnek a kormányzati intézmények különféle open-szoftvereket, így például SuSe és RedHat Linux termékeket, OpenOffice termékeket is (a Suse Linux mellesleg a Novellnek, a Microsoft stratégiai partnerének a terméke - A szerk.).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.