2006 miatt menesztett múzeumigazgató

Visszavonták a vezetői megbízatását Romsics Imrének, a kalocsai Viski Károly Múzeum igazgatójának, aki azt állítja: ügyében politikai döntés született. Az ok: nemrégiben jogerősen pert vesztett az általa megvádolt Bagó Zoltán fideszes képviselő ellen, ezért nem maradhat vezető.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Múzeumi Szervezetének igazgatója a napokban szóban közölte Romsics Imrével, hogy megrendült benne a munkáltató bizalma, ezért február 1-jétől - tizenöt évi munka után - már nem ő vezeti a megyei fenntartású Viski Károly Múzeumot.

Az ügy előzménye: a 2006-os országgyűlési képviselő-választás egyik botránya volt, amikor Romsics Imre, az MDF képviselőjelöltje azt állította: Bagó Zoltán, a Fidesz - MPSZ jelöltje személyesen megfenyegette és megzsarolta őt: ha elindul a választásokon, úgy elveszítheti az állását, a helyi múzeum igazgatói posztját. Ellenkező esetben azonban a Fidesz támogatná Romsics szakmai előmenetelét. Az MDF jelöltje állítása alátámasztására egy titokban készített hangfelvételrészletet is bemutatott a Bagóval folytatott beszélgetésükről. A Fidesz azonnal visszaléptette Bagót, helyette Semjén Zsolt indult el az érseki székhelyen, és megszerezte a voksok többségét. Bagó bírósághoz fordult, és jogerősen megnyerte a pert. A bíróság szerint Romsics nem tudta bizonyítani állításait. Bagó a napokban a Fidesz jelöltjeként felkerült az EP-listára.

Romsics Imre érdeklődésünkre elmondta: bár még elbocsátásának az írásbeli indoklását nem kapta kézhez, úgy véli, az egykori fenyegetés most vált bizonyítottá. Hozzátette: munkájával kapcsolatban soha nem merült fel kifogás, a fenntartó megyei önkormányzat támogatta fejlesztési elképzeléseit.

Bányai Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke a múzeumi szervezet vezetőségének a döntésével egyetért. Elmondta: erkölcsileg és emberileg kifogásolható az, ahogyan Romsics Imre a kampány során viselkedett - emiatt a bíróság is elmarasztalta -, ezért mint vezető, nem tud vele együtt dolgozni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.