Vizsgálták a tubesi radart

A Pécs melletti Tubesre tervezett NATO-radar felépítéséhez szükséges környezeti hatásvizsgálatot elkészítették, a beruházással kapcsolatos valamennyi dokumentum elérhető a tárca honlapján - így cáfolja a zöldombudsman állításait a Honvédelmi Minisztérium szóvivője. Bocskai István lapunknak leszögezte: az építési engedélyt több mint tucatnyi szakhatóság állásfoglalása alapján adták ki.

A jövő nemzedékek biztosa, Fülöp Sándor szerdán találkozott a lokátort ellenző civil szervezetek képviselőivel, és jelezte: a radar építése jogi problémákat vet fel. Hiányolja a környezeti hatásvizsgálatot, kifogásolja, hogy a kiviteli tervek nem felelnek meg a vízbázis védelmével kapcsolatos rendelkezéseknek, a létesítmény által kibocsátott sugárzás lehetséges következményeiről pedig kevés ismerettel rendelkezünk.

Bocskai közölte: a minisztérium vezetői remélik , hogy Fülöp részt vesz majd annak a monitoringcsoportnak a munkájában, amelyet a már üzemelő radar környezetre gyakorolt hatásainak megfigyelésére kívánnak létrehozni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.