Félig már kész a válságkezelő csomag

A korábbi számításokhoz képest nagyobb lesz a gazdasági visszaesés és kisebb az infláció - jelentette be a miniszterelnök, miután magyar gazdasági szakértőkkel tárgyalt a világválságról. Úgy tudjuk, az adóátalakítást már előkészítették.

A kormány az EU-ban elsőként áll elő hiteles gazdasági és társadalompolitikai programmal a következő napokban - közölte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt követően, hogy tegnap a világgazdasági folyamatokat elemző hazai szakértőkkel egyeztetett a Parlamentben. A megbeszélésen jelen volt Bajnai Gordon gazdasági miniszter, Simai Mihály, az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének professzora, Palánkai Tibor közgazdász, Patai Mihály, az értéktőzsde elnöke, Török Ádám közgazdász, Róna Péter gazdaságtörténész, Losoncz Miklós közgazdász, valamint Váradi Balázs, az ELTE közgazdaság-tudományi tanszékének tudományos munkatársa.

A miniszterelnök elmondta, hogy a szakértők azt ajánlották: az unió és az IMF előrejelzéseit vegye alapul (EU: Magyarországon idén 1,6 százalékos recesszió várható), de azoknál óvatosabban számoljon. Gyurcsány Ferenc is úgy vélte, hogy a jelzettnél is alacsonyabb növekedéssel kell tervezni, illetve a költségvetés újratervezésekor a kormány a korábban rögzített 4,5 százalékos infláció helyett lényegesen alacsonyabb pénzromlási ütemmel számol. Sajtótájékoztatóján a miniszterelnök közölte, hogy majdnem kész van a lakásgarancia alap koncepciója. Az elképzelés szerint az állam átmeneti időre beszállna a nehéz helyzetbe került adós helyett a lakáshitel törlesztésébe, de nem ajándékpénzzel.

A január 29-ére meghirdetett rendkívüli parlamenti üléssel kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta: kerülni kívánja a "sokak által unt" politikai megjegyzéseket és vitákat, mert most arra van szükség, hogy tudatosítsák az emberekben: merre halad a világ, és ennek mik a következményei.

A miniszterelnök ma délelőtt az MSZP országos választmányának ülésén vesz részt és mond beszédet, majd visszavonulnak zárt tárgyalásra. (Ez lesz az első hivatalos politikai program a szocialisták új székházában.) Gyurcsány a választmányi ülés után találkozik a kríziskezelésben érintett minisztereivel, Szűcs Erika szociális és munkaügyi, Veres János pénzügy, illetve Bajnai Gordon fejlesztésügyi és gazdasági tárcavezetővel. Tőlük a legutóbbi, kibővített kormányülésen adott megbízás alapján a hétvégén már konkrét javaslatokat vár.

Hivatalosan is felavatták az új székházat. Ma már választmányi ülést tartanak benne
Hivatalosan is felavatták az új székházat. Ma már választmányi ülést tartanak benne

Ezután következik a szakszervezetekkel, érdekképviseletekkel való egyeztetés, majd csütörtökön a parlamenti "válságnap", s hátravan a többség megszerzéséhez szükséges tárgyalás az SZDSZ-szel, illetve az MDF-fel. (A helyzet nem egyszerű: Kóka János már közölte, hogy semmiféle adóemelést nem támogatnak.)

A Népszabadság információi szerint a kormány az adórendszer átalakításával "áll a legjobban", ami az előterjesztések előkészítési szintjét illeti. A szociális ellátórendszer módosításaira vonatkozó elképzelések viszont még számtalan variációban léteznek. Elsősorban a személyi jövedelemadó (szja) és/vagy a társadalombiztosítási járulék (tb) csökkentésében gondolkodnak, a bevételi oldalon a jövedéki adó növelésében, esetleg hozzányúlnak bizonyos termékkörökben az áfakulcsokhoz. Ami a szociális támogatásokat illeti, várható, hogy rászorultsági alapon "megnyirbálnak" bizonyos jogosultságokat, így például a családi pótlékot és a lakástámogatásokat. Ennél előrébb tart az uniós pályázati csomag: benne az elbírálási rendszer könnyítésének, illetve bizonyos infrastrukturális szempontok szerinti szigorításainak átvezetése. A pályázati kiírásokban például inkább a munkahelyteremtésre és -megőrzésre helyezik a hangsúlyt.

Gyurcsány hétfőn Sólyom László államfőt tájékoztatja a kialakult gazdasági helyzetről és a lehetséges kormányzati intézkedések irányáról.

Elfogadták a rendkívüli ülés napirendjét

Minden frakció egyetértett azzal, hogy Gyurcsány Ferenc beszámolója kerüljön napirendre a parlament január 29-i rendkívüli ülésén - közölte Szili Katalin a házbizottság soron kívüli ülése után. A házelnök elmondta: megállapodtak arról is, hogy a frakciók két körben, kétszer 15 percben reagálhatnak a miniszterelnök beszámolójára, majd a kormányfő válaszol. Nem lesznek napirend előtti felszólalások, elhangzanak viszont az interpellációk, a kérdések és az azonnali kérdések. A rendkívüli ülésen az SZDSZ javaslatára megválasztják a Költségvetési Tanács tagjait is: Kopits Györgyöt, Török Ádámot és Oblath Gábort. Megválasztásukhoz egyszerű többség kell. (MTI)

Kivonul vagy marad a Fidesz?

A Fidesz szerint a kormány továbbra sem képes kezelni a válságot, csak látszategyeztetéseket tart, és ilyen jellegűnek tűnik a rendkívüli parlamenti ülés is - mondta Navracsics Tibor. A Fidesz frakcióvezetője szerint még nem döntötték el, hogy január 29-én kivonulnak-e az ülésteremből Gyurcsány Ferenc beszéde alatt. A frakció álláspontja az, hogy amikor rendkívüli esemény nem történik, akkor kivonulnak; most majd értékelni fogják, hogy ezt rendkívüli eseménynek minősítsék-e vagy sem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.