Négy-öt nem, aztán igen a székházeladásra

Lezárult a vesztegetéssel gyanúsított Gergely Zsolt, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat fideszes alelnöke és társai ellen indult nyomozás a Hajdú-Bihar Megyei Nyomozó Ügyészségen. Simon Ernő Hajdú-Bihar megyei főügyész érdeklődésünkre csak annyit közölt: a következő napokban hozzák meg a döntést azzal kapcsolatban, hogy az ügyben vádemelést javasolnak-e vagy az eljárás megszüntetését.

Gergely Zsoltot, valamint két vállalkozót a megyei önkormányzat tulajdonában lévő miskolci nemzetközi kereskedelmi központ épülete - az úgynevezett ITC-székház - tervezett eladásának ügyében gyanúsítják. A gyanú szerint a vállalkozók jóval áron alul akarták megszerezni az ITC-székházat - a megyei önkormányzat legértékesebb ingatlanát -, s állítólag ebben segédkezett nekik a politikus.

Az ügy tavaly júniusi nyilvánosságra kerülésekor megjelent sajtóértesülések szerint Gergely Zsolt a székház egyetlen vevőjelöltjétől egy ötvenmillió forintos ingatlant kapott ajándékba azért, hogy segédkezzen az épület áron aluli értékesítésében. A testület azonban többszöri pályáztatás után sem adta el a több mint egymilliárd forintra tartott székházat az érte kínált 600 millió forintért.

Korábban azonban már két ingatlant - a tapolcai Éden Campinget, valamint a pedagógiai szakszolgálat használaton kívüli épületét - értékesített a közgyűlés. Ezeket - az akkor napvilágot látott információk szerint - ugyanaz a cég vette meg, amely ajánlatot tett a székházra. Úgy tudjuk, az ügyészség ezeknek az adásvételeknek a körülményeit is vizsgálta.

Ódor Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke tudósítónknak azt mondta: tavaly született meg a döntés az ITC-székház eladásáról. Az épület értékesítéséről négy-öt alkalommal tárgyalt a közgyűlés, de mivel csak jóval egymilliárd forint alatti ajánlat érkezett, a testület nem támogatta az ügyletet. Végül viszont - azon az áron, amelyet az egyetlen érdeklődő az előző négy-öt alkalommal is kínált - a képviselők úgy döntöttek, hogy eladják az ITC-székházat. Az adásvételi szerződést azonban még nem kötötték meg.

A korábbi két ingatlanértékesítéssel kapcsolatban Ódor kifejtette: a döntések mindig a közgyűlés nyilvánossága előtt, egyeztetések sorozata után születtek meg, és a legjobb ajánlatot tevő céget hirdették nyertesnek. Az elnök kérdésünkre válaszolva közölte: ez ugyanaz a cég volt, amely az ITC-székházat is meg akarja venni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.