Nagykoalíciós válságkezelő javaslatok

Lakásmobilitási Alap létrehozását is tervezi a fizetésképtelenné vált tulajdonosok lakásainak átvétele érdekében az a munkaanyag, amelyet egy nemrég felállított, többpárti munkacsoport készít az építőipart érintő válság csillapítása érdekében.

Többpárti együttműködéssel készül és várhatóan jövő hét kedden kerül először politikai egyeztetésre annak az intézkedéscsomagnak az első verziója, amely az építőipart érintő válság kezelésére hivatott. A Fidesz kezdeményezte a parlament gazdasági bizottsága keretében a testület létrehozását, a szocialisták és az SZDSZ azonnal elfogadta az ajánlatot, az MDF és a KDNP egyelőre nem reagált. A munkacsoport több elképzelése túlterjeszkedik a szigorúan vett építőipari határokon. Például bérlakásprogramban, illetve egy Lakásmobilitási Alap felállításában is gondolkodnak a fizetésképtelenné vált tulajdonosok lakásainak átvétele érdekében. Az egyelőre még nem tisztázott, hogy ez az alap hogyan működne. Az egyik javaslat szerint az állam megvásárolná a fizetésképtelenné vált tulajdonosok lakásait, és bérlakásként bocsátaná az érintettek rendelkezésére. Ennek alternatívája, hogy az új intézmény olyan hitelalapként működne, amely kedvezményes kölcsönt biztosítana a szorult helyzetbe került tulajdonosoknak. Minderről folyik még a politikai egyeztetés.

A munkacsoport vezetője Baráth Etele (MSZP), tagjai Bencsik János és Nagy Sándor a Fidesz részéről, Horváth Csaba a szocialistákat, Lakos Imre a szabad demokratákat képviseli.

A Népszabadság információi szerint már elkészült egy munkaanyag, irányokat és lehetséges megoldásokat jelöl meg, végleges formáját további szakmai viták után, várhatóan február elején kapja meg. A részleteket a következő - szintén februárban várható - és elsősorban az építőipar kérdéseivel foglalkozó gazdasági csúcson vitatják meg. Az elképzelések kidolgozásában a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium is részt vesz.

A Népszabadság információi szerint a tervezet abból indul ki, hogy a válságot elsősorban a beruházások és a befektetési céllal épülő létesítmények piaca sínyli meg. Ha nem sikerül gyorsan közbeavatkozni, legalább húsz-harminc százalékos visszaeséstől kell tartani.

Lendületbe hoznák a darukat
Lendületbe hoznák a darukat

Sebezhetővé teszi a szektort, hogy Magyarországon mintegy nyolcvanezer építőipari vállalkozás működik, nyolcszor annyi, mint például Ausztriában. Súlyos a körbetartozás, rengeteg a kifizetetlen számla. Kormányzati becslés szerint a lánctartozás eléri a százötvenmilliárd forintot. A munkacsoport hangsúlyozza, hogy az építőipar (és társszolgáltatásai: például építőanyag-ipar, tervezés) multiplikáló - hatásokat többszöröző - hatása a nemzetgazdaságon belül négyszeres, ezért a válságkezelés ezen a területen prioritást kell hogy élvezzen.

A testület szerint átfogó beavatkozásra van szükség. Az eddig tervezett lépések mellett (például a beruházások gyorsításának elősegítése, az EU-pályázati feltételek könynyítése, 800 milliárdos vállalkozásélénkítő csomag) növelni kell a finanszírozási lehetőségeket, meg kell teremteni a piaci lánc "épségét", keresletgerjesztő intézkedéseket kell meghozni. Az azonnali lehetséges intézkedések közt szerepel a lakásfelújításhoz kapcsolódó átmeneti kedvezmények bevezetése, valamint a vállalkozói együttműködés ösztönzése. Csökkentenék a jogorvoslati időt a fizetési fegyelem megerősítése érdekében, megkönnyítenék a bíróságon kívüli vitarendezés lehetőségét, energiahatékonyságot javító épületfelújítási programot indítanak.

Az elképzelések többsége költségvetési átcsoportosítást nem igényel, kormányrendelettel életbe léptethető. Bizonyos kérdésekben törvényt is kell alkotni, a részletek pedig több tárcát is érintenek, ezért párhuzamosan folyik a pártok közötti egyeztetés és a részletek kidolgozása a minisztériumokban.

Az MSZP arra kéri a Magyar Bankszövetséget, javasolja tagjainak, hogy a csoportos létszámleépítéssel elbocsátott embereknek adjon 12 hónapos moratóriumot lakáshiteleik törlesztésére - mondta Juhászné Lévai Katalin, az MSZP országgyűlési képviselője csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón. A bankszövetség írásban várja a szocialista javaslatot, amely azonban - mint jelezték - vélhetően sok kérdést vet fel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.