Aranyvasárnap az ellenzéknek?

"Ha most vasárnap lennének a választások..." - a közvélemény-kutatók rendszerint így teszik fel a kérdést a pártpreferencia-vizsgálatok során. Ezúttal tényleg most vasárnap lesznek a választások, legalábbis Ferencvárosban, Fóton és Nagymaroson.

Ellenzéki győzelem várható mindhárom vasárnapi időközi választáson - feltéve persze, hogy érvényes és eredményes lesz a ferencvárosi, a fóti és a nagymarosi voksolás.

A ferencvárosi időközi parlamenti képviselő-választás vasárnapi, második fordulóján a kérdés az, hogy elmegy-e a választók 25 százaléka szavazni. Ha igen, akkor az eddigiek alapján a Fidesz-KDNP jelöltje tűnik a legesélyesebbnek a mandátum betöltésére. Bácskai János ugyanis a két héttel ezelőtti, első fordulót fölényesen nyerte (volna, ha nem lett volna érvénytelen a forduló). Azóta ráadásul Orbán Viktor Fidesz-elnök is beszállt a kampányba, aki szerint jelöltjük győzelme a parlamenti választásokig elhallatszó "hangos szó" lehet. Hangos szavakat a szocialistáktól nemigen hallhattunk a két forduló közt, Gyurcsány Ferenc sem szólalt fel például a kampányban.

A szocialisták Nagymaroson sem vitték túlzásba a kampányt: egyáltalán nem is állítottak jelölteket. A település fideszes többségű képviselő-testülete októberben oszlatta fel önmagát, mivel nem tudtak együttműködni a független polgármesterrel, Petrovics Lászlóval. Az expolgármesteren kívül még egy független, valamint egy fideszes és egy "zöld" jelölt indul a polgármesterségért. A 12 képviselői helyre pedig 19 független, 7 Fidesz-KDNP, valamint egy kommunista és egy "zöld" jelölt pályázik.

Fóton is időközi polgármester-választást tartanak vasárnap, miután a korábbi fideszes polgármestert, Szent-Iványi Gézát elmozdították tisztségéből. Ellene büntetőeljárás is folyamatban van, korábban pedig hetvenkétrendbeli törvénysértés miatt marasztalták el. A polgármester tisztségéből való felfüggesztését annak idején az MSZP-sek mellett a Fidesz képviselői közül is többen megszavazták, köztük Móczár Béláné, a helyi Fidesz korábbi elnöke, aki most függetlenként, de a helyi MSZP-sek háttértámogatásával indul. Felmérések szerint a Fidesz által támogatott KDNP-s jelöltnek, Mádly Zsoltnak van a legnagyobb győzelmi esélye.

Ferencvárosi kampányplakátok
Ferencvárosi kampányplakátok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.