A halál mint pozitív élmény

Ahhoz, hogy boldogabban élhessünk, beszélnünk kell a halálról - állítja Bitó László orvoskutató-író. Az eutanázia alkalmazása szerinte most is élő gyakorlat Magyarországon, csak éppen nincs hozzá törvényi felhatalmazás.

Diszkrét helyszínen, saját lakásán szervezett sajtóbeszélgetést Bitó László - a halálról. Pontosabban: a jó halálról. Még pontosabban: arról, mit lehet tenni, hogy megszülessenek azok a törvények, amelyek "életünk méltó befejezéséhez" szükségesek.

Bitó László társadalmi vitát kezdeményez. Meggyőződése szerint Magyarországon ma is alkalmazzák az eutanáziát, de - jogszabályi felhatalmazás híján - illegálisan, titokban. Így aztán a súlyos beteg nem feltétlenül akkor hal meg, amikor biológiai értelemben eljött az idő, vagy amikor ő maga úgy dönt, hanem amikor már a gondozók "idegeire megy". Az eutanáziát - véli Bitó - leginkább orvosok és ápolók gyakorolják, esetleg figyelembe sem véve a haldokló akaratát, vagy annak ellenére is.

Az újfajta gondolkodás lényege, hogy "csináljunk pozitív élményt a halálból, a meghalásból" - fejtegette. Hiszen, ha kibékülünk az életünk végén elkerülhetetlenül ránk leselkedő halállal, akkor az egész életünk boldogabb lesz.

Az eutanázia - azon túl, hogy sokak világnézetét és vallási meggyőződését sérti - az orvosi esküvel is ellenkezik. Bitó ezért semmiképpen sem bízná orvosokra a végrehajtását, erre külön hivatást hozna létre. Miután az orvos vagy egy orvosi testület gyógyíthatatlannak minősítette a beteget, az illető eldönthetné, hogy az önrendelkezési jogát átadja-e annak az átlagon felüli empátiával rendelkező és speciálisan felkészített személynek, aki végső soron átsegíti a halálba. Az úgynevezett "átsegítő" természetszerűleg a rokonokkal is konzultálna, ám a hozzátartozóknak a beteg döntésébe nem lenne közvetlen beleszólásuk. Az önrendelkezési jog átadása nem végleges és megváltoztathatatlan, a beteg, ha mégis meggondolja magát, azt viszszavonhatná.

Az "életből való kisegítéshez" megfelelő készítményekre is szükség lenne, ezek egyelőre nem állnak rendelkezésre. Külön téma, hogy mi legyen a sorsuk azoknak, akik váratlanul - például egy autóbaleset következtében - kómába esnek, és a "szellemi halál" állapotába jutnak, ám ilyen esetre előzőleg nem nyilvánították ki akaratukat. Bitó László közölte, hogy minden kérdésre nem tud, igaz, nem is akar választ adni: éppen azért kell társadalmi vitát indítani, hogy idővel esély legyen egy kiérlelt törvény elfogadására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.