Mától kezdődnek a középiskolai felvételik

Csaknem százezer diák fejezi be az idén az általános iskolát. Akik felvételit előíró középiskolában szeretnének tovább tanulni, írásbeli, illetve szóbeli vizsgát tesznek a mai nap és március tizenharmadika között. Felvételit hetvenegyezer diák ír.

A felvételi rendszer az eredmények jobb összehasonlíthatósága felé mozdult el. Idén már csak központilag kidolgozott, a magyar nyelvi és matematikai kompetenciákat mérő dolgozatot kérhetik az iskolák. De nem mindegyik. A hat- és nyolcosztályos gimnáziumok csakis akkor kérhetnek írásbelit, ha az elmúlt három év átlagában legalább másfélszeres volt intézményükbe a túljelentkezés - mondta lapunknak Bakonyi László, az Oktatási Hivatal elnöke.

A tehetséggondozó címet elnyert tizenkilenc középiskola alanyi jogon írathat speciális, erre az iskolatípusra kidolgozott, ám szintén központi felvételi vizsgát. E speciális és az általános felvételik egymást nem váltják ki. Aki még nem döntötte el, melyik típusú középiskolába jelentkezik a február 20-i határidőig, jól teszi, ha mindkét típusú írásbelit megírja.

Mindez a számok nyelvén. Az 1092 középiskolának több mint a fele nem kér felvételit, ők az általános iskolai eredmények szerint rangsorolják a hozzájuk jelentkezőket (számos iskolának a helyek feltöltése is gondot jelent, a túljelentkezés és így a felvételiztetés a gimnáziumokra jellemző). 470 intézmény viszont felvételiztet.

A hagyományos négyosztályos középiskoláknak szánt írásbelit hatvanezer diák írja meg most szombaton délelőtt 10 órától, a vizsgát szervező középiskolákban. Emellett hatvan hatosztályos és negyvennégy nyolcosztályos gimnázium kér felvételit. A számukra készített külön feladatlapokat 5000, illetve 3500 diák írja meg ma.

A tehetséggondozó középiskolák speciális dolgozatait 2300-an oldják majd meg, január 31-én. Az írásbelik eredményéről legkésőbb február 12-ig kapnak értesítést. A klasszikus négyosztályos középiskolák - ha írásbeli vizsgát is kérnek - szóbeliztethetnek is. Ezt a vizsgatípust a február 23-a és március 13-a közötti időpontra hirdethetik meg az iskolák.

Mivel a diákoknak - írásbeli vizsgáik ismeretében - legkésőbb február 20-ig jelentkezniük kell a kiválasztott középiskolába, a szóbelin már a potenciális diákokkal találkoznak a pedagógusok. A szóbeli beszélgetés, úgy tűnik, továbbra is fontos - a 470 erre jogosult iskolából 302 szóbeliztet idén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.